Şehriye Salatası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Şehriye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriye salatası, şehriye buğdaydan elde edilen bir tür tahıl ürünüdür. Potasyum, karbonhidrat, B grubu vitaminleri, demir ve lif bakımından da oldukça iyi bir kaynaktır. Şehriye daha çok pirinç pilavına renk katmak için, çorba olarak ya da tek başına pilav olarak hazırlanan bir besin maddesidir. Şehriyeyi tüm bu kullanım alanları dışında salata olarak da hazırlamak mümkündür. Kabul günlerinde, beş çaylarında ya da özel davetlerde sofraların baş tacı olabilecek özelliktedir. İçerisinde kullanılan yeşillikler salataya daha ayrı bir lezzet katmaktadır. Salata tel şehriye ile hazırlanabileceği gibi arpa şehriye ya da yıldız şehriye kullanılarak da hazırlanabilir. Dilerseniz şimdi şehriye salatası nasıl yapılıyor hep birlikte hazırlayarak bakalım.

Şehriye Salatası İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • 6 dal yeşil soğan
  • 2 tane orta boy havuç
  • Yarım bağ maydanoz
  • Yarım bağ dereotu
Şehriye Salatası Sosu İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 tane limon suyu
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Kırmızı pul biber, karabiber ve tuz
Şehriye Salatası Nasıl Yapılır?

1 su bardağı arpa şehriye uygun bir tencereye alınarak üzerine 4 su bardağı su ve bir miktar tuz ilave edilir. Tencere kısık ocağa alınarak şehriyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Şehriye kaynadıktan sonra içine 1 yemek kaşığı sıvıyağ dökülür. (Sıvıyağ şehriyelerin birbirine yapışmasını önleyecektir.) Kaynamaya başlayan şehriyeler tahta kaşık yardımı ile sık aralıklarla karıştırılmalıdır. Şehriyeler suyunu çektikten ve yeterince haşlandıktan sonra ocaktan alınır. Şehriyelerin gerektiği gibi şişmesi için tencerenin ağzı kapatılarak yaklaşık 30 dakika dinlendirilir.

Dinlenen şehriyeler diğer malzemeler ile buluşmak için derin bir karıştırma kabına alınır. Bu aşamadan sonra salata için diğer malzemeler hazırlanmaya başlanır. Yeşil soğan bol su ile yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Aynı şekilde dereotu ve maydanoz da ayıklanıp yıkandıktan sonra incecik kıyılır. Havuçların kabukları kazındıktan sonra rendeden geçirilir.

Çukur bir kâsenin içinde şehriye salatasının sosu hazırlanır. Sıvıyağ, bir adet limon suyu, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber homojen bir şekilde karıştırılır. Karıştırma kabına alınan şehriyelerin üzerine ilk olarak doğranan yeşillikler ilave edilir. Ardından haşlanmış mısır eklenir. Son olarak hazırlanan salata sosu eklenerek salat homojen bir şekilde karıştırılır. Hazır hale gelen salata servis tabağına alınarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Şehriye Salatası

Şehriye Salatası İçin Gereken Malzemeleri
  • 2 su bardağı tel şehriye
  • 2 su bardağı su
  • 1 tane tavukgöğsü
  • 2 tane havuç
  • 5-6 tane kornişon salatalık turşusu
  • Yarım su bardağı haşlanmış mısır
  • Yarım bağ dereotu
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tane limon suyu
  • Karabiber ve yeteri kadar tuz
Şehriye Salatası Nasıl Yapılır?

Tavukgöğsü bol su ile yıkandıktan sonra üzerine bir miktar tuz ve su ilave edilerek ocağa alınır. Tavukgöğsü yumuşayıncaya kadar haşlanır. Uygun bir tavanın içine yarım çay bardağı sıvıyağ eklenerek kısık ocakta ısıtılır. Isınan yağda tel şehriye kızarıncaya kadar kavrulur. Kavrulan şehriyelerin üzerine 2 su bardağı kaynar tavuk suyu ve bir miktar tuz eklenerek pilav gibi pişmeye bırakılır.

Havuçların kabukları kazındıktan sonra rendelenir, Maydanoz ve dereotu ayıklandıktan sonra incecik kıyılır. Kornişon turşu küp-küp doğranır. Haşlanan tavuklar el ile ince ince didiklenir. Pişen şehriye geniş bir karıştırma kabına alınır. Üzerine didiklenen tavuk eti, doğranan malzemeler, mısır, karabiber, limon suyu eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Hazırlanan şehriye salatası servis tabağına alınarak üzeri tercihe göre süslenebilir.

Afiyet olsun.

Şehriye Salatası

Şehriye Salatası İçin Gereken Malzemeleri
  • Yarım paket yıldız şehriye
  • 6 dal yeşil soğan
  • Yarım bağ maydanoz
  • Yarım bağ dereotu
  • 2 tane yeşilbiber
  • 2 tane havuç
  • 2 tane közlenmiş kırmızı biber
  • 8 tane kornişon salatalık turşusu
  • 1 su bardağı mısır
  • 1 tane limon suyu
  • Yeteri kadar sıvıyağ
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber, kimyon
Şehriye Salatası Nasıl Yapılır?

Uygun bir tencerenin içine 1 litre kadar su ve bir miktar tuz ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynayan suya şehriyeyi dökerek yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan şehriyeleri süzerek soğuk suyun altına tutun. Suyu süzülen şehriyeleri çukur bir karıştırma kabına alın. Taze soğan, dereotu ve maydanozu ayıkladıktan sonra incecik kıyıp, şehriyenin üzerine ilave edin. Yeşilbiber ve közlenmiş kırmızıbiberi de ufak ufak doğrayıp, malzemelere ekleyin. Ardından havucun kabuklarını kazıyıp rendenin kalın tarafı il rendeleyin, kornişon turşuyu küp-küp doğrayıp havuç ile malzemelere ekleyin. Farklı bir kâsenin içinde salatanın sosunu hazırlayın. Sıvıyağ, limon suyu, karabiber, kimyonu homojen bir şekilde karıştırıp salatanın üzerine dökün. Son olarak mısırı ilave edip tüm malzemeyi güzelce harmanlayın. Hazır olan salatayı servis tabağına alarak servise sunabilirsiniz.

Şehriye Salatası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Salata Diyeti Listesi

Salata Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mayonezli Makarna Salatası

Mayonezli Makarna Salatası

Patates Salatası Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Patates Salatası Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Alman Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Alman Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Fasulye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuskuslu Yeşil Mercimek Salatası

Kuskuslu Yeşil Mercimek Salatası