Kuşkonmaz Salatası Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Kuşkonmaz Salatası Tarifi ve Malzemeleri

KuĢkonmaz Salatası

Öncelikle yapacağımız salata malzemesi olan kuşkonmazı biraz tanıyalım. Kuşkonmaz, sebze olarak tüketilen ve süs amacıyla yetiştirilen çeşitli bitki türlerini kapsayan bir bitki türüdür. Gövdesi dik, yeşil, düzgün yüzeye sahip ve yaygın dallara sahiptir. Dallar, kendi arasında dallara ayrılmış olup, ince yeşil renkli dallar ve bu dalların 3-6 tanesi bir arada bulunur. Kuşkonmaz bitkisinin tarihi uzun bir geçmişe sahiptir. Eski Yunan ve Romalılardan beri çok sevilen değerli bir besin kaynağıdır. Bugün en çok İtalya, ABD, Çin ve Fransa'da yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise taze üretimi gitgide artmaktadır. İstanbul'un Silivri ilçesinde de kuşkonmaz yetiştirilen bağlar bulunmaktadır. Kumlu ve gevşek, sulak ve killi topraklarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Hem sağlık açısından hem de lezzet açısından salatası ve yemekleri yapılmaktadır. Günümüzde salata olarak ve yemeklerin, özellikle et ve köfte yanlarına garnitür olarak da hazırlanmaktadır.

KuĢkonmaz Salatası İçin Malzemeler

  • 750 gr. veya 1 kilogram kuşkonmaz

Haşlamak İçin

  • Yeteri kadar su
  • 4-5 çay kaşığı tuz
  • Haşlandıktan sonra şok etkisi yapmak için kullanılacak buzlu su

Sosu İçin Gerekli Malzemeler

  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1/2 limonun suyu
  • Tuz

KuĢkonmaz Salatası Nasıl Yapılır?

Öncelikle ilk işe kuşkonmazların kök kısımlarından yaklaşık olarak 4-5 cm'ye kadar keselim. (Bu kestiğiniz kök kısımlarını çorba yaparken kullanabilirsiniz, sakın atmayın; kökünde de şifa vardır). Kalın lifli kılçıklı bölgeleri temizleyelim.

Tencereye bolca su koyup üzerine de 4-5 çay kaşığı tuz ekleyip tencereyi ocağa koyalım. Su kaynamaya başlayınca ayıklayıp, yıkayıp temizlediğimiz kuşkonmazları ekleyelim ve yaklaşık olarak 8-10 dakika kadar orta sertlikte, fazla yumuşak olmamak şartıyla haşlayalım. Eğer kuşkonmazlar kalın ise 9-10 dakika arası yeterli olacaktır. Ayrıca belirtmek gerekir ki haşlama süresi aslında kuşkonmazların kalınlığına ve tazeliğine göre değişiklik göstermektedir. Sizler 5 dakikadan sonra kontrol edin. Haşlanan kuşkonmazları süzgeçli kepçe yardımıyla kaynayan sudan alıp hemen buzlu suyun içine atalım. (Bu işlem kuşkonmazların o canlı yeşil renklerini koruyacak ve daha diri, canlı görünmelerini sağlayacaktır). Buzlu su içerisinde birkaç dakika beklettikten sonra çıkarıp süzelim. Diğer tarafta kuşkonmazlar süzülürken sosumuzu hazırlayalım. Tüm sos malzemelerini derin ve düz bir kap içinde karıştıralım. Kuşkonmazları bu sosun içine koyalım, hafifçe sebzelerimize zarar vermeden alt üst edelim ve bu sos içinde bekletelim. Sonra servis tabağına alalım. Sunum için servise hazırdır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

5 Çayı İçin Salata Tarifleri

5 Çayı İçin Salata Tarifleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytin Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Patates Salatası

Oktay Usta Patates Salatası

Mayonez Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mayonez Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Soğan Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Soğan Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Garnitürlü Rus Salatası Tarifi

Garnitürlü Rus Salatası Tarifi