Turp salatası, tarifi kış mevsiminin olmazsa olmazıdır. Genellikle bu salata rendelenmiş havuçları birlikte harmanlanarak kullanılır. Üzerine sirke veya limon suyu sıkılarak tadına tat katılır. C vitamini bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Hastalıklara karşı savaşır, vücutta bulunan gazı giderir, lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenler ve daha birçok faydası vardır.
Diyette olanlar için de kalori bakımından oldukça düşük olduğu için tercih edilen bir yiyecektir. Ara öğünlerde veya yemeklerin yanında bile kıtır kıtır tüketebilirsiniz. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Kan dolaşımını hızlandırır ve ağız kokusunu önler. Turp salatası her yemeğin yanına yakışarak mükemmel bir uyum sağlar.
- 5-6 adet küçük boy turp
- 3-4 dal taze yeşil soğan
- 2 adet orta boy salatalık
- Yarım demet roka
- Yarım demet dere otu
- İki dal maydanoz
Sosu için
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- Yarım yemek kaşığı balzamik sirke
- Yarım çay kaşığı tuz
Turp salatası nasıl yapılır?
Öncelikle turp salatası için turpların uç kısımlarını kesin ve ince ince doğrayın. Bu arada uç kısımlarını kestiğiniz taze yeşil soğanları bol suyla yıkayın ve ince ince dilimleyin. Ayıklayarak yıkadığınız dere otunu da ince ince kıyın. Rokaları da yıkayarak doğrayın. Sakatlıkların uç kısımlarını da keserek isteğe göre işte kabuklu ister kabuksuz olarak iri iri doğrayın.
Doğradığınız bütün yeşillikleri geniş bir kabın içine alın ve üzerine turp dilimlerini de ilave edip karıştırın. Turp salatasının üzerine balzamik sirkeyi, tuzunu, limon suyunu ve zeytinyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Turp salatası tarifi hazır. Eğer isterseniz küp-küp doğranmış keçe peyniri koyarak görsel bir görüntü sağlayabilirsiniz. Yanında bir kâse yoğurdun içine biraz maydanoz ve ince kıyılmış dere otu katarak bu karışım eşliğinde de servis yapabilirsiniz Şimdiden hepinize afiyet olsun.