Salata
Salata yemeklerimizin yanında tüketmiş olduğumuz yiyeceklerden biridir. Eski zamanlardan beri çeşitli sebzelerden yapılmış olan bu lezzet birçok farklı türden sebze ile ya da birçok farklı türen yeşillikler ile yapılabilmektedir. Çoğu insan bahçesinde yetiştirmekte olduğu çeşitli taze sebzeler ile yapmakta olduğu salataları afiyetle yer ve çok az miktarda kaloriye sahip olan bu yiyeceği diyet yapan kişilerde yiyebilmektedir.
Evlerimizde hobi olarak bahçemizde, mutfağımızda ya da balkonlarımızda çeşitli sebzeler yetiştirebiliriz ve doğal olarak yetişen bu sebzeler ile güzel bir tat olan birçok farklı türden salata yapabiliriz.
Tüketilmekte olan birçok yiyeceğin yanında sofralarımızda bu yemeklere eşlik eden güzel bir lezzet olan salata farklı şekillerde ve farklı olarak kullanılan sebzeler ile yapılmaktadır. Yapılmakta olan ve lezzetle tüketilmekte olan bu salataların bazı örneklerini yani bazı çeşitlerini sizlerle paylaşacağım. Bu salata çeşitleri ise; - Çoban salatası
- Taze naneli salata
- Zeytinli semiz otlu salata
- Tavuk salatası
- Patates salatası
- Yeşillik salatası
- Marul salatası
- Soğan salatası
- Rus salatası
- Amerikan salatası
- Havuç salatası
- Brokoli salatası
Yukarıda belirtilmekte olan bu salata çeşitleri birçok farklı türden sebzeler ile yapıldığı için bizlere vitamin deposu olmaktadır. Şimdi sizlere yeşillik salatasının tarifini ve bu salata içerisinde kullanılan malzemeleri sırasıyla belirteceğim.
Yeşillik salatasının yapımında kullanılan malzemeler- Taze maydanoz,
- Taze olarak toplanmış yeşil soğan,
- Taze yeşil nane,
- Reyhan,
- Kuzu kulağı,
- Semiz otu,
- Dere otu,
- Çok az miktarda domates,
- Çok az miktarda salatalık,
- Yarım çay bardağı zeytinyağı,
- Tuz, limon ve birazda nar ekşisi salatamız için gerekli malzemelerdir.
Yeşillik salatası nasıl yapılır?
Öncelikle salata yapımına başlamadan önce ellerimizi hijyen açısından güzelce yıkayalım ve sonrasında hazırlamış olduğumuz yeşillikleri güzel bir şekilde farklı otlardan arındırmak için ayıklayalım ve sonrasında seçilmiş olan bu yeşillikleri güzelce deste yapalım ve bir kenara koyalım. Hazırlamış olduğumuz sebzelerden domates ve salatalığı da yıkayarak bu sebzeleri küp-küp doğrayalım ve bir kaba koyalım. Yıkanan yeşillikleri de güzelce ince ince doğrayalım ve doğranmış olan domates ve salatalığın bulunduğu kaba koyalım. Üzerine bir adet limon sıkıp, hazırlanan yarım çay bardağı zeytinyağını da ilave edelim. İstenilen miktarda tuz ve nar ekşisini de ilave ettikten sonra hepsini birbiriyle iyice karıştıralım. Karışım olarak hazırlanan bu salata servise hazır hale gelmiştir ve servis tabaklarına alınarak lezzetle tüketilmesi için servise sunulabilir.
Yapılan bu salata türü sizlerin ve misafirlerinizin sofralarda yemeklerinizin yanında afiyetle tüketmeniz için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır ve bu salata türü kilo vermek isteyenler için yağ yakıcı bir özelliğe sahiptir. Diyet amaçlı tüketilmesi için zeytinyağı ve nar ekşisi oranı azaltılması gerekmektedir. Yapmış olduğumuz salatayı afiyetle yiyebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
18.01.2024 22:41:13
Salata ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|