Salata otları, salatalar çoğu yemeğin yanında yediğimiz ve insan oğlunun bolca yediği en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Salataların kalorisi oldukça düşüktür. Bu nedenle diyet yapan insanlar tarafından da bol şekilde tüketilmektedir. Salata yapımında birçok bitki kullanılır. Bu bitkiler kimi zaman bir meyve, kimi zaman bir sebze, kimi zaman ise ot türleri olmaktadır.
Sağlığımıza çok faydası olan bu bitkileri karıştırarak yemekte güzel olduğu gibi bir o kadarda faydalıdır. Otların genel özelliği kalorisinin oldukça düşük olması ile insanı tok tutarak midede hızlı çözünmesidir. Böylelikle insanın metabolizmasının hızlı çalışarak kolaylıkla ödem atmasına yardımcı olur. Salataların çoğu akşam yemeklerinde görmem mümkündür. Bu salatalarda birçok çeşit otlar görebiliriz. Şimdi bu otların hangi otlar olduğunu, nelere iyi geldiğini kısaca sizlere sunmak isterim.
Öncelikle salata otları bazen haşlanarak ya da kavrularak da salatasının yapıldığını belirtelim
Ebe gümeci: Yemeklerde de bol miktarda kullanılan ve yonca yaprağını andıran bu ot salata yapımında da kullanılır. Bu bitki tıpta bol miktarda ilaç olarak kullanılmaktadır. Ebe gümeci vücuttaki şişlikler de yaralara, çıbanlara iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Arapsaçı otu: Salatalarda kullanılan bu ot dere otuna çok benzemektedir. Bu ot çok güçlü bir kokuya sahiptir. Bu nedenle sofralara yakışan tadı ile sofralarda salata olarak yerini almaktadır. Bu otun en büyük özelliği ise gaz sökücü ve hamilelik sonrası bayanlarda süt yapıcı özelliğidir.
Turp otu: Küçük şekillerde doğranarak yenildiği gibi kavrularak da yenilen bu ot turpun toprak dışında olan kısmıdır. Salata otları arasında çok kullanılan bir ot türüdür. Bu ot ağrıları dindirir ve kişiyi hafifletir.
Gelincik otu: bu ot kırlarda yetişen bir kır çiçeğidir. Kokusu kötü olan bu çiçeğin tadı da acıdır. Fakat salatalara çok yakışmaktadır. Bu otta yine salatalarda kullanıldığı gibi tıpta da çok fazla kullanılmaktadır.
Tarhana otu: bu salata otu maydanoza çok fazla benzemektedir. Yetiştirilmesi de maydanoz gibi oldukça kolaydır. Bu bitki kurutularak ve salata üzerine serpiştirilerek tüketilir.
Bunların haricinde genel olarak yaptığımız salatalarda en çok kullandığımız ve herkesin mutlaka tükettiği bazı otlarda şunlardır;
Reyhan otu: Reyhan mükemmel kokusu ile salatalara renk veren mor renkli bir ottur. Bu ot, salata otları arasındaki en önemli bitkidir ve çok sevilir.
Roka otu: Tadı acıdır ve yaprak halinde yetişmektedir. Her yemekle birlikte yenildiği gibi salatalarda da kullanılır. Bol limon bu ota çok yakışmaktadır.
Tere otu: Kalorisi oldukça düşük olan bu ot salatalarda yine en çok kullanılan otlardan biridir.
Maydanoz: Maydanoz salatalarda olmazsa olmaz otlardan biridir ve herkes tarafından çok sevilmektedir. Pazarlarda, bahçelerde, manavlarda bu otu uygun fiyata kolaylıkla bulabilirsiniz. Maydanoz insan vücudu için büyük bir lif kaynağıdır. İçerisinde insan vücudu için birçok mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Maydanozlar bu nedenle çocukların kemikleri arasındaki dokuların gelişmesinde faydası büyüktür. Maydanozun en büyük özelliğini de söylemeden geçmeyelim. Bu ot ağız yaralarına çiğnenerek tüketildiğinde çok iyi gelmektedir.
19.01.2024 11:13:16
Salata Otları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Salata hazırlarken ne tür sirke kullanmak gerekir? Ben balik yemekleri yaparken hep
salata yaparım. Hangi otlar salata için idealdir? Şemi . 29.09.2018 22:25:44
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024