Maş Salatası

Maş Salatası, Maş fasulyesi dünya diyetisyen otoritelerinin dikkatini cezbetmiş ve kısa süre sonra ülkemiz de bu nimetten faydalanmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalar ülkemizde de uzun yıllar önce cin börülcesi olarak anılan bu bakliyat genelde çorba yapılmakta kullanılan, özellikle Gaziantep ve Toroslar bölgesinde bilinen bir fasulye olduğunu göstermektedir.
Dünyadaki artan popülaritesini müteakip ılıman iklim sebzesi olan maş fasulyesi ülkemizin güney kesimlerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Protein zengini olan bu bakliyatın haşlanmış haldeki 100 gramı yalnızca 105 kalori olmasına karşın, 7 grama yakın protein sağlanmaktadır. Yapısındaki lif nedeni ile kan şekeri kontrolü ve kolesterolün düşük seviyeye çekilmesinde yardımcıdır. Tüm baklagiller ailesi gibi bağırsakların çalışmasına destek olmaktadır. Uzun süre tokluk sağlaması, yağ içermeyişi, glisemik indeksinin düşük oluşu ve yaşlanmaya karşı savaşçı fitoöstrojen bileşikleri içermesi, lesitin zengini olması ve çinko barındırması sayesinde maş fasulyesi, besin değeri bakımından diğer baklagiller içinde en üst seviyelere çıkmıştır. Kalp, sindirim sistemi, saç, cilt, bağışıklık sistemi ve karaciğer üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

Maş Salatası Malzemeleri

  • 215 gram (1 su bardağı) maş fasulye
  • Birkaç dal taze maydanoz ve nane
  • 4 adet yeşil soğan
  • 4 adet kornişon turşu
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı konserve ya da haşlanmış mısır
  • Yarım limon
  • Nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, sumak
  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • 10 adet siyah zeytin

Maş Salatası Nasıl Yapılır?


Bir gece önceden maş fasulyeleri ılık su ile ıslatılır.
Bu işlemin unutulması halinde birkaç saat ılık su dolu bir kapta bakliyatı bekletmek de yeterli olacaktır. Sonraki gün maş fasulyeler iyice yıkadıktan sonra kaynar su dolu bir tencereye alınır. Yaklaşık 11 dakika haşladıktan sonra süzülür. İlk haşlama sırasında ortaya çıkan yeşilimsi siyah renkteki sudan kurtulmak için süzülen fasulyeler tekrar temiz kaynar su dolu tencereye atılır ve 8 dakika daha haşlanıp süzülür. Böylece biraz vakit harcansa da koyu renkli sudan kurtulunmuş olunur. Fasulyelerin iyice süzülmesi hatta kuruması gerekir. Aksi halde kullanılacak sos beklenen lezzeti vermeyecek ve salata sulanacaktır. Bu işlem için yeterli vakit yoksa kâğıt havlu ile fazla sudan arındırılabilir. Maş fasulye soğurken diğer tarafta yeşillikler ince kıyım, közlenmiş kırmızı biber ve kornişon turşular ise küp formunda doğranır. Derince bir kâseye alınan yarım limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve sumak iyice çırpılarak bir sos elde edilir. Bu sosa maş fasulyeler de eklenerek güzelce harmanlanır. Servis kabına alınarak, tam ortasına gelecek şekilde dörde bölünmüş yumurtalar konur ve etrafı siyah zeytin taneleri ile çevrilerek süslenir. Yumurtaların üzerine gezdirilecek bir miktar zeytinyağı daha parlak bir görünüme kavuşmalarını sağlayacaktır. Maş salatası ılık olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 03:25:45
Maş Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Maş Salatası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Maş Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mimoza Salata

Mimoza salata, tam özel günlerin salatası denilecek bir salatadır. Farklı lezzetiyle herkesin gönlünü kazanacağını düşünüyoruz. Salatanız bir pasta görünümün...
Devamını Oku

Ezme Domates Salatası

Ezme domates salatası ya da sadece ezme olarak bildiğimiz bu salata türünü herkes tanır. Özellikle et yemekleriyle birlikte tercih edilen bir salatadır. Aslı...
Devamını Oku

Salata Sosları

Salata sosları, özenle hazırladığınız değişik salataların lezzetlendirilmesi amacıyla hazırlanmaktadır. Bu sosları daha önceden bile hazırlayarak, buzdolabın...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi Salatası

Meksika Fasulyesi Salatası, Meksika Fasulyesi, bizim memleketimizdeki fasulyelerin aslında aynısı bu fasulyede sadece renk değişikliği var. Meksika fasulyesi...
Devamını Oku

Oktay Usta Arpa Şehriye Salatası

Oktay Usta Arpa şehriye salatası, büyük küçük herkesin severek yiyebileceği bir salata çeşididir. Besin değeri oldukça yüksek doyurucu bir salatadır. Ya...
Devamını Oku

5 Çayı İçin Salata Tarifleri

5 çayı için salata tarifleri, 5 çayları bayanların vazgeçilmez saatleri arasındadır. 5 çayları için hazırlanan pasta, börek, kek, kurabiye gibi hamur iş...
Devamını Oku

Patatesli Havuçlu Salata

Patatesli havuç salatası, büyük küçük herksin severek yediği bir salata türüdür. Salatanın içerisinde patatesin olmasından dolayı besin değeri ve doyurucu öz...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye Salatası

Kırmızı Fasulye Salatası, Kırmızı fasulye, Adzuki fasulyesi veya Meksika fasulyesi gibi birçok çeşidi bulunan, sindirimi normal fasulyeye nazaran daha kolay ...
Devamını Oku

Akdeniz Salatası

Akdeniz salatası, yazın gelmesiyle birlikte arzu ettiğimiz lezzetlerin bir bütün halinde soframızda yer almasından dolayı vazgeçilmeyecek salatalardan bir ta...
Devamını Oku

3 Renkli Salata

3 renkli salata, muhteşem bir görsel ve lezzet ile buluşmak isteyenler için harika bir salata tarifidir. Özel günlerde, davet sofralarında ve gün masalarında...
Devamını Oku

Kuru Domates Salatası

Kuru domates salatası, Her an her öğün soframızda bulunan domatesi kuru olarak da her öğünümüzde birçok yemek çeşidinde kullanabiliriz. Domates kurusunu kahv...
Devamını Oku

Göbek Salatanın Faydaları

Göbek Salatanın Faydaları, Göbek marul birleşikgillerden, uzun ve geniş olan yeşil yaprakları, taze olarak tüketilen bir bitkidir. Sofralarımızın vazgeçilmez...
Devamını Oku

Krem Şantili Meyve Salatası

Krem Şantili Meyve Salatası, her mevsim beğenilerek yenilen bir salata türüdür. Fakat yaz aylarında soğuk olarak yendiği için insanın içini ferahlatan bir sa...
Devamını Oku

Erişte Salatası

Erişte salatası, farklı bir tat olarak sofralarımızda yer almakta. Yetişkinlerin ve çocukların severek yiyebileceği bir salata türüdür. Besin değeri yüksek d...
Devamını Oku

Yıldız Şehriye Salatası

Yıldız şehriye salatası, büyük küçük herkesin severek yiyebileceği bir salata çeşididir. Besin değeri oldukça yüksek doyurucu bir salatadır. Yaz aylarında ya...
Devamını Oku

Yeşil Salata Kaç Kalori?

Yeşil salata kaç kalori, Yeşil salata mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin besinler içerir. Her yemeğin yanında veya sadece bir öğle yemeğ...
Devamını Oku

Akdeniz Salata Sosu

Akdeniz Salata Sosu; Akdeniz salatası sofralarımızı süsleyecek ve zengin gösterecek bir salatadır. Salatalar sofralarımızın vazgeçilmezidir. Her yemeğin yanı...
Devamını Oku

Salatanın Faydaları

Salatanın faydaları, sağlıklı beslenmenin birçok yolu vardır. Bunların başında da yememiz gereken ve yemememiz gereken yiyecekleri ayırt etmek gelir. Sürekli...
Devamını Oku

Dardanel Tonlu Salata

Dardanel tonlu salata hem salata olarak yemeklerin yanında hem de zamanınız kısıtlıysa ve yemek yapmak için fazla uğraşamayacaksanız, pratik şekilde hazırlan...
Devamını Oku

Yoğurtlu Mayonezli Salata Tarifleri

Yoğurtlu mayonezli salata tarifleri, yoğurt ve mayonez birbirine çok yakışan ikilidir. Her salatanın içerisinde dahil edilebilir ve ortaya güzel lezzetl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mimoza Salata
Ezme Domates Salatası
Salata Sosları
Meksika Fasulyesi Salatası
Oktay Usta Arpa Şehriye Salatası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024