İlk olarak kapasitesi 3-4 litre olan derin bir tencereye su koyarak kaynatıyoruz. Daha sonra tuz ve yağ ekleyip makarnayı kaynayan suyun içine atıyoruz. Yaklaşık 10 dakika haşladıktan sonra ocağı kapatıp makarnayı süzüyoruz. Soğuk suyun altına tutarak güzelce soğutuyoruz böylece makarnaların birbirine yapışmasını da engellemiş oluruz. Geniş bir kabın içine yoğurt ve sahanda dövdüğümüz sarımsağımızı atarak karıştırıyoruz sulanmasını istersek hafif su ekleyerek karıştırıyoruz. Üzerine mayonez ve bir miktar daha tuz atıp karıştırmaya devam ediyoruz. Turşularımızı ve havucumuzu küp-küp doğrayarak karışımımızın içine ekliyoruz. Haşlanan makarnaya dereotunu da ekleyerek kaşık ile karıştırıyoruz.
5- 6 dakikada haşladığımız bezelyeleri de ekleyerek süzgeç ile sudan geçirdikten sonra
dereotlu makarna salatasına ekliyoruz. Son olarak istersek pul biber ekleyip iyice karıştırıyoruz. Makarna salatamız servise hazır afiyet olsun.