- Altı adet milföy hamuru
- Yüz elli gram kadar süzme peynir
- Bir adet göbek marul
- Birkaç dal yeşil soğan
- Bir demet maydanoz
- Bir demet roka
- Bir demet dere otu
- Sekiz on tane kiraz domates
- Birkaç dal samut
- Bir su bardağı mısır
- Iki yemek kaşığı tereyağı
- Bir çay bardağı dolusu ceviz
- Bir çay bardağı dolusu ayıklanmış nar
- Bir Yumurta
- Tuz
- Bir Limon
- Sirke
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Değişik salata nasıl yapılır?
Salatamıza başlarken fırına konabilecek derin bir borcam ya da bir kek kalıbı tereyağı ile iyice yağlanır. Hiç yağlanmamış yer kalmamalıdır ki milföyler yapışmasın. Milföy hamurları dolaptan çıkarılır ve biraz yumuşaması beklenir yumuşayan milföyler merdane yardımıyla çok hafif açılarak yağlanmış olan fırın kabının etrafına sarılır. Aralarında boşluk kalmamalıdır. Çünkü bu şekilde salatamızın alt tabanını oluşturuyoruz ve boşluk kalırsa kırılmalar olur. Etrafı tamamen kapatılınca bir yumurta çırpılarak milföy hamurlarının üzerine sürülür.
Bir çatal yardımı ile milföylerin üzerinde küçük delikler açılır ki kabarmasın. Bu işlem de yapıldıktan sonra fırın yüz seksen dereceye ayarlanır ve ısınması beklenir. Fırın ısınınca milföylü kap fırına bırakılır. Fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Üzeri kızarınca çıkarılır ve soğuması beklenmeden kâğıt havlu serilmiş bir tabağa dikkatlice çıkarılır. Kırılmamasına özen gösterilir.
Değişik salatamızın çanağı hazır. Bu çanak şeklini verdiğimiz milföyleri soğumaya bırakıp diğer taraftan yeşillikleri ayıklayıp sirkeli suya bırakıyoruz. Sirkeli su içerisindeki tüm zararlı maddelerden arındırıyor. Sirkeli suda beklettiğimiz yeşillikleri çıkarıp tek tek yıkıyoruz ve süzgece alıp süzülmesini bekliyoruz. Islak kalırsa milföy çanağına koyduğumuzda milföyler hamur haline gelir. Bu nedenle iyice süzülmesini bekliyoruz gerekirse kâğıt havlu ile de kurutabiliriz. Tamamen kuruyunca tüm sebze ve yeşillikler ince ince doğranır ve geniş bir kaba alınır, domatesleri ikiye bölmemiz yeterli olacaktır. Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp hazırladığımız milföy çanağına alıyoruz. Daha sonra bir limon biraz tuz ve zeytinyağı ile güzel bir sos yapıp hafifçe üzerine gezdiriyoruz. Son olarak süzme peynirleri küçük küpler halinde doğrayıp serpiştiriyoruz. Nar ve ceviz de ortasına konularak şık bir sunum elde ediliyor. Salata yenirken milföylerde küçük küçük koparılarak yenebilir fakat salata azaldıkça. Aksi halde salata dökülebilir.
Herkese afiyet olsun.