Buğday salatası, ekmeğin ana maddesi olan buğday ülkemizde en sık kullanılan tahıl ürünlerinde bir tanesidir. Çok çeşitli şekillerde kullanılır. Ekmek yapılışında, makarna, şehriye, bulgur yapımında buğday kullanılmaktadır. Buğday oldukça sağlıklı bir besin maddesidir. Mesela buğday b gurubu vitaminlerini içerir. Karbonhidrat ve protein içerir.
A ve c vitaminleri dışındaki vitaminleri de yapısında bulundurmaktadır. Buğdayın ekmek olarak tüketilmesi gelişmiş ülkelerde daha azdır. Bizde ise en çok ekmek tüketiminde kullanılmaktadır. Buğday haşlanarak ya da çorbalara eklenerek tüketilebilir. Üç çorba kaşığı buğday bir dilim ekmeğin kalorisine eşittir. Buğdayın tanesinde yüksek miktarda kalsiyum bulunur. Cilt ve saç yapısını desteklemektedir. Buğday lifli dokusuyla sindirim siteminin dostu bir besindir. Buğdayın yağı kırışıklıkların görünümünde azalma sağlamaktadır. Bağırsak tembelliğinin önüne geçer ve kabızlığı önlemeye bire birdir. Mideyi koruyucu etkisi vardır. Cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir. Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Buğday içeren bitki çayları zihni kuvvetlendirir ve bitkinliği alarak enerji verir. Kansere karşı vücudu korur. Evde yetiştirilen buğdayın uzayan çimlerden elde edilen buğday çimi suyu tam bir şifa kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendirir, kanı temizler, damarların açılmasını sağlar ve etkin bir hücre yenileyicidir. Çölyak hastaları, buğday da bulunan gluten nedeniyle buğday ve ürünlerini tüketemez. Buğdaydan yapılabilecek çok lezzetli ve oldukça kolay bir salata tarifi verelim.
Buğday salatası için gerekli olan malzemeler
İki kâse haşlanmış aşurelik buğday
Bir küçük kutu mısır konservesi
İki adet kırmızı biber
Dört ya da beş dal taze soğan
Bir avuç dolusu maydanoz
Dört beş tane kornişon salatalık turşusu
Tuz, zeytinyağı ve bir adet büyük limonun suyu
Buğday salatası nasıl yapılır?
Akşamdan buğday birkaç su ile yıkanır üzerini geçecek şekilde su konur ve sabaha kadar yumuşaması için bekletilir. Ertesi sabah eğer varsa düdüklü tencerede kısa bir süre, düdüklü tencere yok ise normal bir tencerenin içerisinde kontrol ederek fazla dağıtmadan haşlanır. Haşlanan buğdaylar derin bir kabın içerisine alınır. Bu arada kırmızı biberler, soğanlar, maydanozlar ve turşular ufak ufak doğranır. İçine mısırlarda eklenir. Küçük bir kavanozun içerisinde limonu, yağı, tuzu iyice çalkalanır ve harmanlanan karışımın üzerine gezdirilir. İsteğe göre içerisine nar ekşisi de ekleyebilirsiniz. Salata servis tabağına alınır. Artık misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 17:18:27
Buğday Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sağlık açısından faydalarını öğrendikten sonra buğday salatası tüketmeyi başladım. Ancak bu besini fazla tüketmem sonrasında ciddi kilo almaya başladım. Acaba buğday salatasına ekstra hangi besinleri veya sebzeleri eklersem kilo almadan bu salatayı tüketebilirim? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler. Can Kaya . 05.09.2018 01:24:55
Esad : Merhaba Can Bey, buğday içerisinde bulunan besin ve maddeler, kilo almanıza neden olmaktadır. Bu nedenle buğday salatası içerisine ne eklerseniz ekleyin, bu kilo alma durumu yine aynı şekilde devam edecektir. Bunu ancak biraz daha az tüketerek kilolardan kaçabilirsiniz. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketmeye dikkat edin. 19.09.2018 01:08:13
Urza : Buğday karbonhidrat kaynağı bir tahıl olduğu için kilo aldırması doğaldır. Eklediginiz yağ ve tuzu azaltıp brokoli, lahana, havuç gibi sebzeler ekleyip buğdayı azaltırsanız kilo problemini çözmüş olursunuz. 08.09.2018 02:09:44
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024