{ "title": "Yoğurtlu Patlıcan Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/yogurtlu-patlican-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 04:45:35", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "Yoğurtlu patlıcan salatası, uzmanlar patlıcanın a vitamini, fosfor ve kendine özel bazı esanslara sahip olduğunu ve bunlarla birlikte sinirleri teskin ettiğini ve en önemlisi kalp çarpıntısını önlediğini vurguluyor. Patlıcan ayrıca pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendiriyor. Bol idrar söktürücü, vücuttaki fazla suyu dışarıya boşalttığı ve kilo verdirdiğini belirtiyor uzmanlar. Özellikle şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırıcı özelliğe sahip olduğunu ve kalbe sükûnet verdiğini belirten uzmanlar patlıcana sofralarımızda sık sık yer vermemiz gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca uzmanlara göre patlıcan en sağlıklı külde ya da ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince ince kıyılarak tüketilmelidir.

Yoğurtlu patlıcan salatası için gerekli olan malzemeler
Yoğurtlu patlıcan salatası nasıl yapılır?

Yıkayıp kurutulan patlıcanlar bıçak yardımı ile iç dört yerinden delinir. İyice yumuşayana kadar ocakta közlenir. Közlenen patlıcanların kolay soyula bilmesi için bir poşete konulur ve ağzı bağlanır. Soğuyan patlıcanlar poşetten çıkartılır ve soyulur. Patlıcanlar bıçak ile ince ince kıyılır. İnce bir şekilde doğranan patlıcanlar geniş bir kâseye alınır. İki diş sarımsak ezilir. İçine yoğurt ve mayonezde eklenip çırpılır. Yoğurtta top aklık kalmaması gerekiyor. Yoğurt karışımı patlıcanın üzerine eklenir ve iyice karıştırılır. Patlıcanlar servis yapılacak olan tabağın içerisine alınır. Bir tavanın içerisine tereyağı (İsteğe göre sıvı yağda kullanılabilir) konulur ve eriyen tereyağının içerisine tatlı toz biber, ceviz eklenip kavrulur. Bu sos servis tabağındaki patlıcanların üzerine gezdirilir maydanoz ya da dereotu ile süslenir. Yoğurtlu patlıcan salatası artık servise hazırdır.

Not; patlıcan salatası yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan birisi patlıcan seçimidir. Çünkü acı ve lezzetsiz bir patlıcan salatanın lezzetini doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden patlıcan seçerken çekirdeksiz, acısız olanlarını seçmeye özen göstermeniz gerekiyor. İnce bir patlıcan seçmeniz durumunda da patlıcan közlendikten sonra içerisinde çok fazla patlıcan kalmayacaktır. Bu yüzden iri ve çekirdeksiz patlıcan almanız tavsiye edilir. Tuzlu soğuk su patlıcanın acılığını alma konusunda en önemli püf noktasıdır fakat közlenmiş patlıcan yemeklerinde veya salatalarında bu yöntemi kullanmak mümkün değildir. Bu yüzden patlıcan alırken güvendiğiniz bir yeri tercik etmeye özen göstermeniz faydalı olacaktır.
" } ] }