{ "title": "Yoğurtlu Közlenmiş Patlıcan Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/yogutlu-kozlenmis-patlican-salatasi.jpg", "date": "21.01.2024 01:33:05", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatası, Patlıcan, kalori değeri düşük, içerisinde bol miktarda A, B, C vitaminleri yanı sıra, kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunduran bir sebze çeşididir. Birçok faydası olan bu sebze, özellikle sinirleri yatıştırır. Tansiyonu düşürür. Ayrıca, bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Kalp çarpıntısını giderir. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığını giderir. Böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır. Kansızlığı giderir. Karaciğer ve pankreasın çalışmasını düzenler. Basura iyi gelir. Kilo vermeye de yardımcı olur. Birçok yemek çeşidi yapılan, birçok yemekte kullanılan vitamin bakımından zengin olan bu sebzenin salatası yapılarak da türetilir. Bazı patlıcanların tadı acı olduğundan yemekte kullanılacağı zaman önceden tuzlu suda bekletilerek acılığı giderildikten sonra yemekte kullanılmaktadır. Patlıcanın salatası nasıl yapılmaktadır. Patlıcan salatalarından olan, yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatasının tarifini sizinle paylaşalım. Öncelikle salatamız için gerekli olan malzemelerimizi sayalım ve bu lezzetli salatanın yapım işlemine geçelim.

Yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatası için gerekli olan malzemeler
Yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatası nasıl yapılır?

Yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatası için gerekli olan malzemeleri hazırladık ve salatamızın yapım aşamasına geçtik. Öncelikle salatamızın ana malzemesi olan yaklaşık altı yüz gram patlıcanı, temiz olacak şekilde iyice yıkıyoruz ve kuruluyoruz. Yıkayıp kuruttuğumuz patlıcanı, yüz seksen dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık yarım saat közlemeye bırakıyoruz ya da ocakta ateşin üzerinde veya mangalda közde, patlıcanı çevirerek közlüyoruz. Közlenmiş olan patlıcanımızı, sapından tutarak, bıçak yardımı ile kabuklarını soyuyoruz. Kabuklarını soyduğumuz patlıcanı bir kaba koyup suyunun akması için bir süre bekletiyoruz. Biz bu arada salatamız için ayarladığımız dört diş sarımsağın kabuklarını soyuyoruz ve sarımsakları eziyoruz. Ezdiğimiz sarımsakları, yüz elli gram krem peyniri ile karıştırıp püre haline getiriyoruz. Suyu akan patlıcanımızı alıp blenderde ince bir şekilde doğruyoruz. Blender kullanmayanlar, bıçak yardımı ile ince ince doğrayabilirler. İnce ince doğradığımız patlıcanı, içerisinde salatamızın karışımını yapmak için ayarladığımız derin kabın içerisine koyuyoruz. Üzerine yarım limonun suyunu sıkarak ekliyoruz. Daha sonra karıştırarak püre haline getirdiğimiz, sarımsak ve krem peynirini de ekliyoruz.

Karışımını yaptığımız yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatasının malzemelerini, pürüzsüz bir karışım oluncaya kadar iyice blenderde karıştırıyoruz. Yoğurtlu patlıcan salatamıza güzel görüntü ve lezzet vermesi için hazır bulundurduğumuz üç dal maydanozu da temiz bir şekilde yıkıyoruz. Karışımımızın üzerine, bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı kekik ve bir tatlı kaşığı tuzu ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz ve salatamızı, hazır bulundurduğumuz servis tabağının içerisine alıyoruz. Servis tabağının içerisine aldığımız salatamızın üzerine, son olarak salatamızı süslemek için yıkadığımız üç dal maydanozu koyarak, salatamızı süslüyoruz, salatamızın üzerine bir kapak kapatıp, kıvamını alması için buzdolabına koyup bir süre bekletiyoruz. Kıvamını alan yoğurtlu patlıcan salatamız artık servise hazırdır. Özellikle sıcak yaz aylarında tüketimi tercih edilen bu lezzetli salatanızı aileniz ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }