{ "title": "Yoğurtlu Havuç Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/yogurtlu-havuc-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 15:18:50", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "Yoğurtlu havuç salatası, uzmanlar havucun hızlı bir kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishali kesici, mide ve bağırsak dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri asla doldurulamayan bir sebze olduğunu sürekli söylüyorlar. Kansızlık olması durumunda sabah, öğlen, akşam taze sıkılmış bir çay bardağı havuç suyu içilmesi durumunda kansızlık gideriliyor. Mide ve bağırsak kanamalarında da havuç suyunun oldukça faydalı olduğunu belirtiyor uzmanlar. Havucun özel şekeri, a vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendiriyor, ona rahatsızlığında kendi kendini tamir imkânı veriyor, vücuttaki üre asidi, ürat tuzları, benzeri yorgunluk maddelerini diğer zehirleri de idrarla birlikte dışarı attığı konusunun üzerinde duruyor. Havucun içerisinde bol derecede a vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini, gözlerin sağlıklı kalmasını sağladığını belirtiyor uzmanlar. Ayrıca kalp rahatsızlığı, damar sertliği olanlara da havuç oldukça faydalı bir sebzedir. Her gün bir tane havuç yemekte akciğer kanseri tehlikesini yarı yarıya indirmektedir. Uzmanlar havuçta bulunan beta-karotenin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflıklarından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurguluyorlar. Havuç çiğ ya da pişmiş olarak yenilirken asla soyulmamalıdır sadece temizce yıkamak yeterlidir. Şimdi bu kadar faydasını saydığımız havuçtan yapılan çok lezzetli bir salata tarifi verelim. Bu salata meze olarak, beş çayı ikramlarında ya da salata olarak yemeklerin yanında rahatlıkla tüketilebilir.

Yoğurtlu havuç salatası için gerekli olan malzemeler
Yoğurtlu havuç salatası nasıl yapılır?

Öncelikle havuçların üst kabukları sebze soyucu ile ince ince soyulur ya da kazınır. Havuçlar rendenin iri olan kısmı ile rendelenir. Havuçlar kesinlikle rondoda doğranmamalıdır. Mutlaka rende ile rendelenmelidir. Bir tavanın içerisine zeytin yapı ve havuçlar konulur, havuçlar suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir. Havuçların diri kalması gerekiyor. Farklı bir kabın içerisine de ezilmiş sarımsak, süzme yoğurt ve normal yoğurdu koyarak karıştırılır. Süzme yoğurt konulmadan sadece yoğurt ile de yapılabilir fakat süzme yoğurt oldukça güzel bir kıvam veriyor ve daha lezzetli yapıyor. Pişirilen havuçlar hafif soğumaya başladığında yoğurtla karıştırılır. İsteğe göre içerisine dövülmüş ceviz de ilave edilebilir. Yoğurtlu havuç salatamız hazırlanmış bulunmakta. Geniş bir servis tabağına bu karışım dökülür. Üzerine nane, kırmızı pul biber, ceviz ya da maydanoz ile süsleyerek soğuduğunda servis yapılır. Ayrıca bu salatanın içerisine isteğe göre mayonez de katılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }