{ "title": "Taze Börülce Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/taze-borulce-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 08:53:27", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Taze Börülce Salatası, Börülce ya da Latince adıyla Vigna Unguiculata, baklagiller ailesinden fasulye benzeri bir bitkidir. Bu bitkinin tohumları kuru ya da taze olarak çeşitli yemeklerde, salata ve turşularda kullanılır. Yaz aylarında en çok tercih edileni ise taze börülce salatasıdır. Taze börülce C vitamini, bitkisel proteinler, azot ve nişasta bakımından zengin olup; yüksek lif içerdiğinden sindirim sistemi, yüksek tansiyon şikâyetlerini azaltma ve kan şekeri dengesi için faydalıdır. Taze börülce diğer bazı fasulye türleri gibi kılçık içermediğinden çocuklar tarafından da sevilerek tüketilir.

Taze Börülce Salatası malzemeleri
Taze Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Taze börülceler iyice yıkandıktan sonra, iki ucundan bir miktar kesilerek ayıklanır ve her bir börülce iki parçaya bölünür. Derince bir tencereye su koyularak kaynayan suya hazırlanan taze börülceler atılır. Kontrol edildiğinde yumuşadığı görülürse metal bir süzgeç yardımıyla süzülüp, yeşil rengin korunabilmesi için hemen soğuk sudan geçirilir. Çok fazla haşlanırsa salata karıştırılırken dağılır ve görünümü bozulabilir. Görüntüsü biraz koyu renkli olsa da bu faydalı sebzenin pişirme esnasında vitaminlerinin kaybolmaması istenirse, haşlama suyunu daha az koyup, tüm suyu çekilinceye kadar pişirilip, süzmeden ve soğuk sudan geçirmeden kullanılması gerekmektedir. Bir kavanoz ya da sos kabı içine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve ezilmiş sarımsak alınır ve iyice karışması için, kavanozun ağzına kapak ya da diğer el kapatılarak çalkalanır. Elde edilen bu sos haşlanmış taze börülcelerin üstüne dökülerek, güzelce karıştırılır. Diğer tarafta kabukları soyulan domates rendelenerek soslanmış taze börülce salatasının üzerine dökülerek bir kez daha hafifçe karıştırılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }