{ "title": "Şalgam Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/salgam-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 16:50:19", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Şalgam salatası, şalgam zengin C vitamini sayesinde astım, kanser belirtileri, cilt sorunu ve göz bozukluklarını önlemeye yardımcı olabilecek çok güçlü bir antioksidan özelliği vardır. Şalgamdaki çözünmeyen lif sayesinde vücudunuzu ateroskloroze karşı korumanız mümkün. Şalgamın yeşillik kısmı beta-karoten yönünden oldukça zengindir. Beta karoten romatoid artrit ve diğer dejeneratif hastalıkları dindirebilir. Şalgam düşük kalorisi, aşırı derecede yağ içermemesi, yüksek miktarda c vitamini ve anti-oksidanlar nedeniyle vücuttaki serbest radikallerin yıkıcı olan etkilerini engellemektedir. Obezite, yüksek tansiyon, diyabet, mide, pankreas, mesane kanseri riski ve akciğer hastalıkları riskini düşürür. Yüksek besin içeriği nedeniyle geniş bir alanda sağlık sorunlarını önler ve iyileştirir. İnsan vücudunun çok yönlü gelişimi için gerekli olan kalsiyum, fosfor, folik asit ve magnezyum bakımından zengin kaynaklara sahip bir bitkidir. Katarakt ve kardiyovasküler hastalıklarını içerdiği büyük orandaki lutein nedeniyle önlemede büyük önem taşır. Bunların dışında şalgamın birçok faydası daha vardır. Tansiyonu düşürür. Şalgam suyu tuzlu olduğundan dolayı yüksek tansiyonu olanlar şalgam suyu değil de şalgamın kendisini tüketmelidirler. Ayrıca şalgam anne sütünü artırır. Cinsel gücü artıran bir afrodizyaktır. Kolesterole çok faydalıdır. Böbrekleri çalıştırır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kum dökmeye yardımcı olur. Apse, dolama, kan çıbanı ve donma gibi durumlarda kullanılır. Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır. Boğaz iltihaplarını gidermesi de önemli faydaları arasındadır. Şimdi şalgamdan yapılan çok lezzetli ve bir o kadarda kolay bir salata tarifi verelim.

Şalgam salatası için gerekli olan malzemeler
Şalgam salatası nasıl yapılır?

Taze şalgam yaprakları temizlenir, yıkanır ve isteğe göre doğranır. Üzerine koruk suyu dökülür. Zeytinyağı ve tuzda ilave edilerek karıştırılır. Şalgam salatası bu şekilde servise hazırdır.

Not; şalgam seçiminde küçük şalgam seçimine dikkat edilmelidir. Çünkü büyük şalgam daha odunsu dokuya sahip olabilir. İyi bir şalgam pürüzsüz bir deriye sahiptir ve lekeleri yoktur. Şalgam buzdolabında saklanmalı ve en geç bir hafta içerisinde de tüketilmelidir.
" } ] }