{ "title": "Pirinç Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/pirinc-salatasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:18:39", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Pirinç salatası, salatamızın tarifini vermeden önce ana malzeme olarak kullanacağımız pirincin faydaları hakkında bilgi verelim. Pirinç nişasta açısından oldukça zengin bir besin olduğundan dolayı kalori oranı çok yüksektir. Pirinç tam bir enerji deposudur diyebiliriz. Bunun yanı sıra pirinç b1, b2, c ve e vitaminleri açısından da çok zengin bir besin kaynağıdır. Bu vitaminlere ek olarak kalsiyum, potasyum ve fosfor mineralleri yönünden de oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Pirincin besin değeri kabuğu temizlendikten sonra oldukça düşmektedir. Bu yüzden pirincin faydasını görebilmek için ve besin değerinin düşmesini engellemek için kepekli pirinç tüketmek sağlık açısından en faydalı olanıdır. Pirincin birçok faydası bulunmaktadır. Örneğin pirinç vücuda enerji verir ve vücudun güçlenmesine yardımcı olur. Vücut gelişimine büyük katkısı vardır. Doyurucu özelliği vardır. Zihni açar. Hazmı kolaylaştırır. Vücutta biriken fazla suyu çeker ve vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur. Pirincin içerisinde bulunan kanser önleyici maddeler nedeniyle bağırsak kanseri olmak üzere birçok kansere iyi gelmektedir. İshal tedavisinde kullanılan başlıca besin kaynaklarından biridir. Kolesterol oranını düşürerek kal ve damar hastalıklarına karşı korur. Böbreklere de faydalı bir besin kaynağıdır. Şimdi aşağıda enfes bir pirinç salatası tarifi verelim.

Pirinç salatası için gerekli olan malzemeler

Pilavı için
İç malzemeleri için
Pirinç salatası nasıl yapılır?

Pirinç salatasının hazırlayabilmek için her şeyden öce pirinçler bol suda yıkanır ve yarım saat kadar ılık suyun içerisinde bekletilir. Uygun bir tavanın içerisine iki yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilerek kısık ateşte dolmalık fıstıklar kavrulur. Yaklaşık üç ya da dört dakika kadar kavrulmalıdır. Daha sonra ıslatıp suyunu süzdüğümüz pirinçler kavrulmuş olan fıstıkların üzerine eklenir ve beş dakika kadar daha kavrulur. Kavrulan pirinçlerin içerisine üç su bardağı kaynamış su ve tuz ilave edilir ve kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirilir. Pilav pişerken havuçlar rendelenir ve bir yemek kaşığı sıvı yağda kavrulur. Pişen pilav yarım saat dinlendirildikten sonra kavrulan havuçlar hariç ince kıyılmış olan maydanoz, dereotu ve diğer bütün malzemeler pilava eklenir. Malzemelerin üzerine bir kahve fincanı sıvı yağ eklenir ve karıştırılır. Ardından salata için kullanacağımız kalıbı streç folyo ile düzgünce kaplanır. Kalıbın tabanına kavrulan havuç dökülür. Havucun üzerine ise iyice harmanlanan malzemeli pilav da dökülür ve kaşık yardımı ile üzerine bastırılır. Kalıba yerleştirilen pirinç salatası yaklaşık olarak bir saate yakın buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Bir saat dolapta bekleyen salata servis tabağına ters çevrilir ve dağılmasına izin verilmeden çıkartılır. Arzuya göre servis tabağına çıkarılan salatanın orta kısmına yeşillikler konarak süslenebilir ve limon ilave edilerek servis yapılabilir.

Afiyet olsun.

Not: pirinç salatası hazırlandıktan kısa bir süre içinde hemen tüketilmelidir. Çünkü; uzun süre bekleyen pişmiş pirinç gıda zehirlenmelerine sebep olabilir.
" } ] }