{ "title": "Pilaki Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/pilaki-salatasi.jpg", "date": "21.01.2024 08:13:37", "author": "İbrahim Kolay", "article": [ { "article": "Pilaki salatası ülkemizin en leziz salatalarından bir tanesidir. Yapımında kullanılan malzemelerin tedarik edilmesi ve yapımı zahmetli olsa da bu zahmetin sonunda sizleri eşsiz lezzette bir saltanın beklediğine emin olabilirsiniz. Ülkemizin her yöresinde pilaki salatası yapılmaktadır. Ama özellikle ege bölgesinde yapılma sıklığı daha fazladır. Yapımında kullanılacak malzemeleri şöyle sıralayabiliriz:

Pilaki salatası yapımında kullanılacak gerekli malzemeler
Başlıca sayabileceğimiz malzemeleri arasındadır pilaki salatasının yapılışının. Şimdi sizlere aşağıda pilaki salatasının detaylı yapılışı anlatılacaktır.

Pilaki salatası nasıl yapılır?

Pilaki salatasının yapımında öncelikli olarak aldığımız yaklaşık olarak beş yüz gram kuru fasulyeyi salatanın yapımına başlamadan bir günce ılık suda bırakmalıyız. Kuru fasulyeler ılık suda bir gün bekletildikten sonra beklettiğimiz suyu süzüp fasulyeleri içinden ayıklamalıyız. Ayrı bir kaba alınan fasulyelerin içine yeni su konup fasulyeler kaynatılmaya başlanmalıdır. Kaynatma işlemi fasulyeler pişinceye kadar sürdürülmelidir. Kaynatma işlemi bittikten sonra tenceremiz ateşin üzerinden alınıp ayrı bir yere alınarak içindeki suyun soğuması için dinlendirilmeye bırakılmalıdır. Tencerenin içindeki su soğuduktan sonra içinde yer alan fasulyeler ayıklanarak ayrı bir kaba alınmalıdır. Malzemelerimiz arasında yer alan yaklaşık olarak yüz- yüz elli gram sirkeyi bir genişçe bir tabağa koyalım. Süzdüğümüz kuru fasulyeleri de bu sirkeli tabağa alarak içinde yarım saat kadar dinlendirilmeliyiz. Yapacağımız bu işlem pilaki salatasının hem tadı hem de kıvamı için oldukça önemli bir detaydır. Eğer bu işlemi yapmayıp pas geçerseniz yapacağınız pilaki salatasının kıvamının ve tadının istediğiniz düzeyde olmadığını rahatlıkla göreceksinizdir. Sirkede dinlendirilme işleminden sonra fasulyeler süzülerek ayrı bir tabağa alınır. Malzemelerimiz arasında yer alan soğan ve yeşil biberi temiz bir şekilde temizleyip keskin bir bıçak ile çok küçük olmamak şartıyla doğrama işlemi tamamlanmalıdır çok dikkatli bir şekilde. Maydanoz kıyımı için eğer elinizde varsa zırh kullanmanız daha doğru olacaktır. Çünkü zırh ile doğranan maydanoz hem içindeki vitamin ve mineralleri daha rahat açığa çıkarabilecektir. Hem de katıldığı yemeğe bu sayede ayrı bir lezzet katacaktır. Malzemeler arasında yer alan domatesimizde temiz su altında çok güzel bir şekilde yıkanarak keskin bıçağımızla muntazam bir şekilde kesilip salatamızın bulunduğu tabağı süslemek amacıyla çok güzel bir şekilde kullanılabilir. Aldığımız zeytinlerinde çekirdekleri çıkarılarak salatamıza malzeme olmak için hazır demektir. Salatamızı ayrı bir servis tabağına alarak artık soframızı süslemeye götürebiliriz.
" } ] }