{ "title": "Patlıcan Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/patlican-salatasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 09:43:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Patlıcan salatası, bu salata türü genellikle güney illerimizde yaygın şekilde yapılsa da her bölgede bilinen ve sevilen bir salatadır. Ülkemizde bolca yetişen patlıcanla farklı yemekler, salatalar ve mezeler yapılmaktadır. Patlıcan salatası ferahlatıcı lezzetiyle hem yemeklerinize eşlik edebilir hem de ara öğünlerde, içki sofralarında meze olarak tercih edilebilir. Özellikle et yemekleriyle, ızgara ile mükemmel bir uyumu vardır. Salatayı hazırlarken topan patlıcan dediğimiz patlıcanı kullanmanız, domatesin tarla domatesi olmasına, zeytinyağının halis olmasına özen gösterirseniz, daha lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Salatanın içinde kullanacağınız maydanoz, nane gibi yeşillikler, sarımsak farklı bir aroma yakalamanıza neden olur. Özellikle az kalorili olduğundan, diyet yapanlara bu salatayı tavsiye ederiz. Bir porsiyonunda sadece 36 kalori olduğundan, kilo dengesini korur ve sağlıklı beslenmeyi destekler. Patlıcanlar közlenerek salata hazırlanmaktadır. Bunu farklı şekillerde değerlendirerek, salatınızı değişik lezzetlere sokabilirsiniz. Özellikle sarımsaklı yoğurtla birlikte patlıcanı değerlendirebilirsiniz. Şimdi sizlere hazırladığımız patlıcan salatası tarifini hep birlikte yapalım.

Patlıcan salatası için gerekli malzemeler
Sos malzemeleri
Patlıcan salatası nasıl yapılır?

İlk önce topan patlıcanları yıkayın. Bunların her birini çatalla birkaç yerinden delin. Patlıcanları olanaklarınıza göre mangalda, ocakta ya da fırında kabukları iyice kömürleşene kadar közleyin. Bu arada patlıcanların içi de iyice yumuşamalıdır. Fırında közlemeyi tercih ederseniz, yaklaşık 45 dakikada patlıcanlar salata yapımına uygun şekilde pişer.

Közlenmiş olan topan patlıcanları bir süre soğutun. Ardından dış kabuklarını güzelce temizleyin. Bu arada patlıcanların kararamaması için limonlu zeytinyağlı karışımda bekletebilirsiniz. Açıkta bekletilirse patlıcanlar erkenden kararır.

Şimdi közlenmiş patlıcanları, domates ve biberleri küçük kuşbaşı şeklinde doğramaya başlayın. Kırmızı soğanı yarım ay şeklinde doğrayın ve hafif tuzlayarak yumuşamasını sağlayın. Malzemeleri bir araya getirin. İçine arzu ederseniz 1-2 diş dövülmüş sarımsak ilave edebilirsiniz. Şimdi patlıcan salatasının sosunu hazırlamalısınız. Kâsenin içinde sızma zeytinyağı, tuz ve limon suyunu iyice karıştırın. Daha sonra salata malzemelerinin üzerine gezdirin. Bunu salata servis tabağına alın. Üzerine taze naneyle, maydanozla süsleme yaparak, patlıcan salatasını konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }