{ "title": "Patatesli Salatalar", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/patatesli-salatalar.jpg", "date": "19.01.2024 13:12:37", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Patatesli salatalar, patates ile yapılan salatalar gün geçtikçe çeşitlenerek artmaktadır. Hemen hemen her patates salatasında aynı malzemeler farklı şekilde kullanılarak yapılır. Bir salatada patates kızartılarak kullanılırken diğerinde haşlanarak kullanılır ya da bir salatada patatesler doğranır ve yeşillik ile harmanlanırken bir başkasında patates püre haline getirilip yeşilliklerle süslenir. Aynı malzemelerle birçok farklı tarifler hazırlanır. Patates salatası aynı zamanda besin değeri bakımından da güçlüdür. Patatesli salataların birçok faydası vardır. Bu faydanın sebebi salatanın içerisinde fazla miktarda bulunan patateslerdir. Patates salatası vücudun günlük C vitaminin yüzde otuz veya kırkına kadar olan kısmını karşılar. Sindirimi kolaylaştırır ve midede bulunan gazları giderir. Kalp damar sağlığını korur ve tansiyon içinde faydalıdır. Özellikle yaz aylarında ağır yağlı yemekler tüketmektense farklı patates salataları tüketilebilir. Patatesin içinde bol miktarda selenyum bulunur ve bu özelliğinden dolayı tiroit hormonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Cilt sağlığını da korur. Patates salataları içerisinde bol miktarda lif barındırır ve bundan dolayı bağırsakları çalıştırır ve kanı temizler.

Patatesli salatalar tarifi için gerekli malzemeler
Patatesli salatalar nasıl yapılır?

Patates ile yapılan birçok salata tarifi vardır. Ben şimdi aynı malzeme ile yapılan iki farklı tarif yazacağım. İkisi de çok lezzetli ve şık sunumlara sahip. Birinci salata tarifimiz için patatesleri yıkayıp haşlama tenceresine alıyoruz ve üzerini geçecek kadar su koyup ocağa alıp altını açıyoruz. Patatesler kaynarken diğer taraftan yeşillikleri ayıklayıp sirkeli suya bırakıyoruz ve yarım saat kadar bekletiyoruz. Yarım saat sonunda iyice yıkayıp süzgece alıyoruz. Suları iyice süzülünce ince ince doğruyoruz. Havucu rendeliyoruz ve hepsini harmanlıyoruz. Patatesleri kontrol etmeyi de unutmayalım. Patatesler haşlanınca ince bir şekilde kabuklarını soyup biraz soğumasını bekliyoruz. Soğuyan patatesleri küp-küp doğrayıp derin bir kaba alıyoruz. Tam olarak soğuyunca doğradığımız yeşillikleri içerisine ilave edip karıştırıyoruz. İyice harmanlanınca içerisine limon sıkıp zeytinyağını da ekliyoruz. Pul biber, karabiber ve tuzunu da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra servis tabağına alıp kenarlarını yoğurt ile süsleyerek servis yapıyoruz. Birinci tarifimiz bu şekildeydi.

Şimdi aynı malzemeler ile farklı bir görsele sahip olan ikinci salatayı anlatalım. İkinci salata tarifimiz için patatesleri yıkayıp haşlama tenceresine alıyoruz ve üzerini geçecek kadar su koyuyoruz, ocağa alıp ocağın altını açıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Bu sırada yeşillikler sirkeli suya konularak yarım saat kadar bekletiliyor ve sonrasında temizce yıkayıp süzgece alınıyor. Süzgeçte iyice süzüldükten sonra ince ince doğranır ve bir kaba alınır. Patatesler kontrol edilir pişmiş ise çatal batırarak pişip pişmediğini anlayabiliriz. Pişen patateslerin kabuğu soyulur ve derin bir kaba alınır. Patates ezici aletler yardımı ile iyice ezilerek püre haline getirilir. Kelepçeli bir kek kalıbının kelepçe kısmı sunum yapılacak servis tabağına yerleştirilir. Püre haline getirilen patatese tuz, pul biber, karabiber eklenip karıştırılır ve kalıbın dibine ilk kat yerleştirilir. Diğer tarafta doğradığımız yeşillikler harmanlanarak kalıba yerleştirdiğimiz patatesin üzerine yerleştirilir. Tekrar patates serilir. Bu işlem tüm malzeme bitinceye kadar yapılır fakat son katman da patates olmalıdır. Tüm malzeme yerleştirilince elimiz ile üstten hafif bastırarak tam şekil alması sağlanır ve yavaşça kelepçesi çıkarılır. Bir kaba birkaç kaşık yoğurt alınır ve kaşık yardımı ile çırpılır. Çırpılan yoğurt salatanın üzerine dökülür. İsteğe bağlı olarak mısır, kornişon turşu ya da başka sebzeler ile üzeri süslenir. Aynı malzeme ile çok farklı görsellerde iki tarif.

Herkese afiyet olsun.
" } ] }