{ "title": "Maş Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/mas-salatasi.jpg", "date": "20.01.2024 03:25:45", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Maş Salatası, Maş fasulyesi dünya diyetisyen otoritelerinin dikkatini cezbetmiş ve kısa süre sonra ülkemiz de bu nimetten faydalanmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalar ülkemizde de uzun yıllar önce cin börülcesi olarak anılan bu bakliyat genelde çorba yapılmakta kullanılan, özellikle Gaziantep ve Toroslar bölgesinde bilinen bir fasulye olduğunu göstermektedir. Dünyadaki artan popülaritesini müteakip ılıman iklim sebzesi olan maş fasulyesi ülkemizin güney kesimlerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Protein zengini olan bu bakliyatın haşlanmış haldeki 100 gramı yalnızca 105 kalori olmasına karşın, 7 grama yakın protein sağlanmaktadır. Yapısındaki lif nedeni ile kan şekeri kontrolü ve kolesterolün düşük seviyeye çekilmesinde yardımcıdır. Tüm baklagiller ailesi gibi bağırsakların çalışmasına destek olmaktadır. Uzun süre tokluk sağlaması, yağ içermeyişi, glisemik indeksinin düşük oluşu ve yaşlanmaya karşı savaşçı fitoöstrojen bileşikleri içermesi, lesitin zengini olması ve çinko barındırması sayesinde maş fasulyesi, besin değeri bakımından diğer baklagiller içinde en üst seviyelere çıkmıştır. Kalp, sindirim sistemi, saç, cilt, bağışıklık sistemi ve karaciğer üzerinde çok olumlu etkileri vardır.