{ "title": "Maş Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/mas-salatasi.jpg", "date": "20.01.2024 03:25:45", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Maş Salatası, Maş fasulyesi dünya diyetisyen otoritelerinin dikkatini cezbetmiş ve kısa süre sonra ülkemiz de bu nimetten faydalanmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalar ülkemizde de uzun yıllar önce cin börülcesi olarak anılan bu bakliyat genelde çorba yapılmakta kullanılan, özellikle Gaziantep ve Toroslar bölgesinde bilinen bir fasulye olduğunu göstermektedir. Dünyadaki artan popülaritesini müteakip ılıman iklim sebzesi olan maş fasulyesi ülkemizin güney kesimlerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Protein zengini olan bu bakliyatın haşlanmış haldeki 100 gramı yalnızca 105 kalori olmasına karşın, 7 grama yakın protein sağlanmaktadır. Yapısındaki lif nedeni ile kan şekeri kontrolü ve kolesterolün düşük seviyeye çekilmesinde yardımcıdır. Tüm baklagiller ailesi gibi bağırsakların çalışmasına destek olmaktadır. Uzun süre tokluk sağlaması, yağ içermeyişi, glisemik indeksinin düşük oluşu ve yaşlanmaya karşı savaşçı fitoöstrojen bileşikleri içermesi, lesitin zengini olması ve çinko barındırması sayesinde maş fasulyesi, besin değeri bakımından diğer baklagiller içinde en üst seviyelere çıkmıştır. Kalp, sindirim sistemi, saç, cilt, bağışıklık sistemi ve karaciğer üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

Maş Salatası Malzemeleri
Maş Salatası Nasıl Yapılır?

Bir gece önceden maş fasulyeleri ılık su ile ıslatılır. Bu işlemin unutulması halinde birkaç saat ılık su dolu bir kapta bakliyatı bekletmek de yeterli olacaktır. Sonraki gün maş fasulyeler iyice yıkadıktan sonra kaynar su dolu bir tencereye alınır. Yaklaşık 11 dakika haşladıktan sonra süzülür. İlk haşlama sırasında ortaya çıkan yeşilimsi siyah renkteki sudan kurtulmak için süzülen fasulyeler tekrar temiz kaynar su dolu tencereye atılır ve 8 dakika daha haşlanıp süzülür. Böylece biraz vakit harcansa da koyu renkli sudan kurtulunmuş olunur. Fasulyelerin iyice süzülmesi hatta kuruması gerekir. Aksi halde kullanılacak sos beklenen lezzeti vermeyecek ve salata sulanacaktır. Bu işlem için yeterli vakit yoksa kâğıt havlu ile fazla sudan arındırılabilir. Maş fasulye soğurken diğer tarafta yeşillikler ince kıyım, közlenmiş kırmızı biber ve kornişon turşular ise küp formunda doğranır. Derince bir kâseye alınan yarım limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve sumak iyice çırpılarak bir sos elde edilir. Bu sosa maş fasulyeler de eklenerek güzelce harmanlanır. Servis kabına alınarak, tam ortasına gelecek şekilde dörde bölünmüş yumurtalar konur ve etrafı siyah zeytin taneleri ile çevrilerek süslenir. Yumurtaların üzerine gezdirilecek bir miktar zeytinyağı daha parlak bir görünüme kavuşmalarını sağlayacaktır. Maş salatası ılık olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }