{ "title": "Kuru Börülce Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/kuru-borulce-salatasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:31:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kuru börülce salatası, kış aylarının en güzel salata türlerinden biridir. Kuru börülce göbeğindeki karalık nedeniyle halk arasında karnıkara olarak da bilinir. Tazesine göre protein bakımından daha zengin olan börülce, içeriğindeki azot, nişasta, B1, C vitamini, karoten ile oldukça sağlıklı bir besindir. Bitkisel protein açısından zengin olduğundan, dengeli beslenmeye ve kilo almaya engel olur. Lif zengini olduğundan kan şekerini düzenler, kabızlığa karşı iyi etkileri vardır. Kuru börülce salatasını özellikle diyet yapanlara tavsiye ederiz. Potasyum ve demir bakımından zengin bir besin olduğundan, diyet sırasında vücudun gereksinimlerini karşılar. Yazın tazesini tercih ettiğiniz börülcenin, kışın kurusuyla bu lezzetli salataları hazırlayabilirsiniz. Şimdi lafı uzatmadan kuru börülce salatasını birlikte hazırlamaya başlayalım.

Kuru börülce salatası için gerekli malzemeler
Kuru börülce salatası nasıl yapılır?

Salatayı hazırlamayı düşündüğünüzde, bir gece önceden kuru börülceyi suyun içinde ıslatın. Bir sonraki günde tencerede su kaynatarak, kuru börülceleri haşlamaya başlayın. Bu arada börülceyi kabarttığınız suyu mutlaka süzün ve yeni suyun içinde haşlayın. Yumuşayan kuru börülceyi, süzün ve kevgirin içinde soğumaya bırakın. Bu arada salatanın diğer malzemelerini hazırlamaya geçebilirsiniz.

Önce havucun kabuklarını soyun. Bunu küçük küp şeklinde doğrayarak, kaynattığınız suyun içinde haşlamaya başlayın. Daha sonra taze soğanları ayıklayın, incecik doğrayın. Dereotu ve maydanozu da yıkayın ve ince kıyın. Ocağın üzerinde közlediğiniz kırmızı biberin çekirdeklerini çıkararak, dış kabuklarını soyun. Bunu da incecik doğrayın. Şimdi uygun bir kâsenin içinde kuru börülce ile doğradığınız diğer malzemeleri karıştırın. Haşlanmış havuçları da süzerek salatanın içine ilave edin. Salatanın sosunu da başka bir kâsede hazırlayalım. Salatada sos önemli bir unsurdur. Eğer sosu daha kolay hazırlamayı isterseniz, bir kavanozdan yararlanın. Kavanozun içine nar ekşisini, sızma zeytinyağını, tuz ve limon suyunu koyun. Kapağını kapattığınız kavanozu çalkalamaya başlayın. Göreceksiniz sos malzemeleri birbiriyle nasıl karışacak. Bu yöntemi diğer salata soslarını hazırlarken de kullanabilirsiniz. Sosu salata malzemesinin içine dökebilirsiniz. İyice karıştırdıktan sonra, güzel bir salata tabağına döktüğünüz kuru börülce salatasını servise hazır hale getirdiniz. Artık yemekte sizlere eşlik edebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }