{ "title": "Közlenmiş Patlıcan Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/kozlenmis-patlican-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 07:55:49", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Közlenmiş Patlıcan Salatası, özellikle yurdumuzun güney bölgelerine ait olan bir salata olan ve daha fazla sıcak yaz günlerinde önceliği olan leziz ve ferahlatıcı bir salata türüdür. Bu salata ana yemeklere eşlik etmesinin yanı sıra meze olarak veya ara öğünlerde de severek ve beğenilerek tüketilmektedir. Genellikle ızgara ve mangalda pişen etlere yakışması ve ayrı bir lezzet katması ile közlenmiş patlıcan salatası oldukça iyi bir yardımcı yemek konumundadır. Salata hazırlanırken kullanılan zeytinyağı, yeşillikler ve sebzelerinde taze, kaliteli ve doğal olmaları da hazırlanan salatanın lezzetini oldukça artıracaktır. Bu nedenle çekirdeksiz ve acısı olmayan patlıcan ve organik domates tercih edilmelidir. Ayrıca taze nane, maydanoz ve reyhan gibi taze yeşilliklerle damak tadına bağlı olarak 1-2 diş sarımsak da patlıcan salatasının lezzetini ve tadını bir hayli artıracaktır. Hafifliği ile sevilerek tüketilen közlenmiş patlıcan salatası, özellikle kilo problemi olan kişiler içinde iyi bir tercih olacaktır.

Közlenmiş patlıcan salatasının temel malzemesi olan közlenmiş patlıcan içerdiği karamelize tadı ve is kokusu nedeni ile genellikle Akdeniz çevrelerinde ve ülkelerinde en popüler salatalar arasında yer almaktadır. Közlenmiş domatesli patlıcan salatasının daha birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler arasında közlenmiş biberle veya sarımsaklı yoğurt ilave edilip hazırlanarak farklı şekilleri de vardır. Bu çeşitler arasında Kıbrıs'ın meşhur peyniri olan hellim közlenmiş patlıcanın lezzetine lezzet kattığı da bir gerçektir.

Közlenmiş Patlıcan Salatası İçin Gerekli Malzemeleri
Közlenmiş Patlıcan Salatası Sosu için
Közlenmiş Patlıcan Salatası Nasıl Yapılır?

Közlenmiş patlıcan salatamızın yapımına ilk olarak patlıcanları ve diğer sebzeleri bol suyun altında iyice yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanan patlıcan ve biberleri iyice kuruladıktan sonra her birinin üzerini teker teker bir bıçak yardımıyla birkaç yerinden delelim. Bu işlemlerin arkasından eğer közleme işini köz ateşinde yapmayacaksak ocağımızın üzerine köz tavasını alarak ısıtalım ve patlıcanları üzerine yerleştirerek közlenmeye bırakalım. Közleme esnasında patlıcanların eşit olarak pişmesi için ara sıra çevirmeyi kesinlikle ihmal etmeyelim. (Ayrıca patlıcanları 200 derecede önceden ısıtılmış fırına vererek yaklaşık olarak 40-45 dakika bekleterek de közleyebilirsiniz.)

Daha sonra közlenen patlıcanları köz tavasından alarak önce bir bıçak yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak kabuklarını soyalım. Soyma esnasında patlıcanların üzerinde kalan parçacıkları temizlemek için de parmaklarımızı hafifçe ıslatarak yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak temizleyelim. Kalan diğer patlıcanlara da aynı işlemi uyguladıktan sonra kararmamaları için üzerlerine birkaç damla limon suyu gezdirelim. Ardından köz tavamıza yeşil köy biberleri ve kırmızı köz biberleri alarak közlemeye bırakalım ve közlenen kırmızı köz biberlerinde kabuklarını tıpkı patlıcanda olduğu gibi soyarak temizleyelim. Közleme ve soyulma işlemi bittikten sonra önce patlıcanları küçük küpler şeklinde doğrayarak salata tabağımıza yerleştirelim. Kırmızı ve yeşil biberleri de aynı şekilde doğrayarak patlıcanların üzerine ilave edelim. Kuru soğanın kabuklarını soyup piyazlık doğrayıp bir miktar tuzla ovup açısını çıkartarak salatamıza ekleyelim. Salatamızın üzerine aynı şekilde domatesleri de küp-küp doğrayıp ilave ettikten sonra maydanoz, reyhan ve taze naneyi kıyarak patlıcan salatamızın üzerine ilave edelim.

Son olarak salatamızın sosu için uygun bir kâsenin içine zeytinyağı, sirke, dövülmüş sarımsak, limon suyu, karabiber, kırmız pul biber sumak ve yeteri kadar tuz ilave ederek karışımı iyice çırptıktan sonra salatamızın üzerine gezdirerek döküp dikkatli bir şekilde karıştıralım. Közlenmiş patlıcan salatamız artık servise hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }