{ "title": "Kinoa Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/kinoa-salatasi.jpg", "date": "20.01.2024 09:12:12", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Kinoa Salatası, Kinoa, çok minik taneciklerden oluşmasına rağmen et kadar protein içeren, metabolizmada süt ürünlerinden daha iyi emilebilen yüksek miktarda kalsiyuma sahip, diğer tahıllar gibi gluten (Buğday proteini) içermeyen, içindeki düşük yağ oranıyla diyet yapanlar için cazip olan ve yüksek lifli bir tohumdur. Ayrıca kolesterol içermez ve bebekler tarafından bile kolayca sindirilebilecek bir yapıya sahiptir. Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunanlar, çölyak hastaları ya da diyabetliler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Bu bitki Chenopodioideae alt familyasına mensup olup, tahıl gibi işlev görse de aslında köken olarak ıspanak ve pancar ailesine daha yakındır. Kinoa tohumu, antik çağlardaki haklı değerini günümüzde tekrar kazanmış ve beslenmedeki öneminin vurgulanması için yapılanlar, 2013 senesinin \"Kinoa Yılı\" olarak ilan edilmesine kadar varmıştır. Kinoa bitkisinin yaprakları ıspanak gibi tüketilebilmekte ancak ülkemizde bu tarzda tüketime pek rastlanmamaktadır. Genellikle tohumları pirinç ve bulgur ile yapılabilen pilav, dolma hatta çorba gibi tüm yemeklerde kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan oldukça doyurucu, kolay ve çok sağlıklı kinoa salatası malzemeleri ve tarifi aşağıdaki şekildedir.

Kinoa Salatası Malzemeleri
Kinoa Salatası Nasıl Yapılır?

İyice yıkanan kinoa tohumları pişirmeden birkaç saat önce içindeki faydalı enzimlerin aktif hale gelmesi için suda bekletilir. Bu işlem pişme süresini kısaltmak için değil, kinoanın faydasını azami miktara çıkarmak içindir. Ardından içinde bekletilen su süzülür ve küçük bir tavada üstüne 2 su bardağı su eklenerek, yaklaşık on beş dakika civarında pişirilir. Islatılmadan pişirilmek istendiğinde su miktarı biraz daha artacak olup, pişmesi için üstünü 3 parmak geçecek şekilde suya ihtiyaç duyabilir. Pişen kinolar soğumaya bırakılır. Bu arada eklenecek yeşillikler ince ince kıyılır ya da bu salatanın sağlıklı oluşu görüntüsünden daha önemli olduğundan, sebzelerin vitaminleri kaybolmasın diye elle iri parçalara ayrılır. Havuçlar, salatalık, domates ve turp minik küpler halinde doğranır veya domates ve salatalık dışındakiler rendelenir. Büyük bir kâsede zeytinyağı, nar ekşisi, yarım limonun suyu ve tuz karıştırılarak elde edilen sosa, soğuyan kinoa da dahil olmak üzere tüm diğer malzemeler eklenir. Dikkatlice karıştırılan kinoa salatası dörde bölünen cherry domateslerle süslenerek servis edilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }