{ "title": "Karides Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/karides-salatasi.jpg", "date": "20.01.2024 01:27:45", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Karides salatası, balık çeşitlerinin yanında sofranıza eşlik edebilecek en güzel ve en lezzetli salatalar arasında yer almaktadır. Karides garnitür ve salata çeşidi olarak en fazla kullanılan deniz ürünü mahsulleri arasında yer almaktadır. Karides gibi kabuklu olan deniz ürünlerinin pişirildiğinde daha lezzetli olması için doğru bir şekilde ayıklanması ve işlenmesi gerekmektedir. Karides, güveç, kokteyl ve salata olarak kullanılan bir deniz ürünü çeşididir. Karidesi kullanabilmek için öncelikle ayıklamanız gerekmektedir. Bu işlemi karidesi haşlamadan önce ya da haşladıktan sonra yapabilirsiniz. Karidesi haşladıktan sonra daha lezzetli olması için özel bir haşlama suyu hazırlamanız gerekmektedir. Karidesi ayıklarken öncelikle kafasını bir bıçak yardımı ile keserek çıkarın. Daha sonra gövde kısmında bulunan etli bölümü dışarı çıkarın. Dışında bulunan kabukların tamamını ayıklamanız gerekmektedir. Karidesin kuyruğunun koparılması gerekmektedir fakat bazı durumlarda dekoratif amaçlı kullanımlarda kuyruğu yerinde kalabilir. Daha sonra karidesin sırt kısmını bir bıçak yardımı ile çizin içinde bulunan siyah damarı çıkartın. Çıkmazsa siyah damarı bıçakla kazıyabilirsiniz. Daha sonra yine bol su ile karidesli temizce yıkayın. Bu şekilde ayıklanan karidesler istenirse derin dondurucuda saklanabilir. Haşlama suyu ile yapılan karidesin lezzeti daha güzel olmaktadır. Fakat vaktiniz dar ise içerisine tuz atacağınız bir haşlama suyunda da karidesleri pişirebilirsiniz. Pişme süresine çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü karidesler sekiz ya da on dakika kaynadıktan sonra pişmektedir. Karidesleri temizledikten sonra şimdi salatanın yapımına başlayabiliriz.

Karides salatası için gerekli malzemeler
Karides salatası nasıl yapılır?

Salatayı hazırlamak için önce haşlamaya suyu hazırlanır. Bunun içinde öncelikle sebzeler ayıklanır ve küçük küçük doğranarak bir tencerenin içerisine konulur. İçerisine su, baharatlar ve sirke ilave edilir. Karışımın ocakta kaynaması beklenir. Bu su daha sonra süzgeçten geçirilip süzülür. Daha sonra süzülmüş olan su yeniden tencerenin içerisine konulur. Haşlama suyu kaynatılır içerisine de ayıklanan karidesler konulur. Karidesler sekiz ya da on dakika kadar pişirilir. Zaten karidesin etinin rengi beyaza döndükten sonra pişmiş demektir. Hemen tencerede suyun içerisinde bulunan karidesler süzülür. Biraz ılındıktan sızma zeytinyağı limon suyu ve tuz karıştırılarak karideslerle harmanlanır ve salata tabağına alınır. Üzeri maydanoz yaprakları ile süslenir. Karides salatası artık servise hazırdır.
" } ] }