{ "title": "Kara Lahana Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/kara-lahana-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 01:38:46", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Kara lahana salatası, kara lahana, içerisinde barındırdığı A, B, C, E ve U vitaminleri ile tam bir vitamin deposu olan kara lahana, aynı zamanda, kalsiyum, potasyum, kükürt, selenyum magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda taşımaktadır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa birçok faydası olan kara lahana, özellikle kalp krizi riskine karşı korur. Aynı zamanda, cilt, diş ve kemik dokularını sağlamlaştırır. Kaynatılarak çıkarılan suyu bal ile karıştırılıp içildiği zaman anne sütünü arttırır. Sigara, alkol gibi maddelerin vücuda verdiği zehirli maddeleri dışarı atmaya yardımcı olur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Gözün görme gücünü arttırır. Kan şekerini düşürür. Astım, romatizma, sarılık ve safra kesesi hastalıklarına faydalıdır. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir. Yaşlanmayı geciktirir. Kansızlığa iyi gelir, katarakta karşı korur. Suyu bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Öksürük ve balgama iyi gelir ve ses kısıklığına iyi gelir. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz kara lahana, sade olarak tüketileceği gibi, yoğurtlu ve salatası yapılarak da tüketilir. Peki, kara lahana salatası nasıl yapılır? Öncelikle kara lahana salatası için gerekli olan malzemeleri sayarak, sonrasında yapılma işlemine geçelim.

Kara lahana salatası malzemeleri
Kara lahana salatası nasıl yapılır?

Kara lahana salatasını malzemeleri hazırladık ve salatamızın yapım işlemine geçtik. Öncelikle beş yüz gram lahanayı temiz olacak şekilde iyice yıkıyoruz. İkiye bölüyoruz ve ortasındaki sert beyaz kısmı, üçgen şekilde kesip çıkarıyoruz. Ortasındaki beyaz sert kısmı çıkardıktan sonra, lahanayı ekmek tahtasının üzerinde ince ince doğruyoruz. Doğradığımız kara lahanayı büyük boy kevgirin içerisine aktarıyoruz. Bir yemek kaşığı tuzu lahanamızın üzerine serpiyoruz ve elimizle sıkarak ovuyoruz. Sıkarak ovduğumuz kara lahanamızı bir kenara alıyoruz ve lahananın acı suyunun çıkması için yarım saat kadar bekletiyoruz. Yarım saat beklettiğimiz kara lahanamızı iyice yıkayarak suyunu süzüyoruz. Suyunu süzdüğümüz kara lahanamızı karışım için ayarlamış olduğumuz derin ve geniş kabın içerisine aktarıyoruz. Yarım limonun suyunu sıkıyoruz ve lahananın üzerine döküyoruz. Salatamız için ayarladığımız maydanozu temiz olacak şekilde yıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. Doğradığımız maydanozları da kara lahananın üzerine aktarıyoruz.

Salata sosunu hazırlamak için, ayarlamış olduğumuz küçük kâsenin içerisine üç yemek kaşığı zeytinyağı, bir çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı kekiği koyup iyice çırpıyoruz. Son olarak, çırparak hazırladığımız salata sosumuzu kara lahananın üzerine aktarıyoruz ve iyice karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Kara lahana salatamız artık hazır. Vitamin ve mineralle zengin olan bu lezzetli salatayı aileniz ve misafirlerine ikram edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }