{ "title": "İç Bakla Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/ic-bakla-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 09:40:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İç bakla salatası, kuru iç baklayla hazırlanmaktadır. Ülkemizin hemen her bölgesinde yapılan iç bakla salatası fava olarak da anılır. Genellikle aynı şekilde yapılsa da Ege bölgesinde biraz farklı şekilde yapılan türü de bulunmaktadır. Buna tekmil iç bakla salatası ya da tekmil fava adı verilir. Salata kalıp şeklinde kesilerek, kırmızı soğanla birlikte servis edilir. Gerçekten severek tüketilen, tercih edilen salatalardan biridir. Yaz, kış her zaman yapılabilir. Üstelik daha önceden hazırlanması mümkün olduğundan, yemek zamanında sizleri fazla üzmez. Dilerseniz iç bakla salatasını birlikte hazırlamaya başlayalım.

İç bakla salatası için gerekli malzemeler
Üzeri için malzemeler
İç bakla salatası nasıl yapılır?

Salatayı hazırlamak için, öncelikle iç baklayı bir gece önceden ıslatmış olmanız gerekiyor. Daha sonra iç baklanın suyunu süzün ve iyice yıkayın. Bunları pişireceğiniz tencerenin içerisine alın. İçine üçe dörde böldüğünüz kuru soğanları, sızma zeytinyağını, toz şekeri ve tuzu ilave edin. Suyunu koyarak tencereyi ocağa koyun. Daha sonra ocağın altını açarak, yaklaşık 20-25 dakika kadar yani iç baklalar yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirmeye başlayın. Ardından malzemeyi blenderden geçirin. Daha sonra dereotunu incecik kıyarak, malzemenin içine karıştırın. İç bakla salatasını içine koyacağınız tabağın içini zeytinyağıyla iyice yağlayın. Çünkü daha sonra salatayı kalıp şeklinde keserek servis edeceğimizden, tabağa yapışmamasını sağlamamız gerekiyor. Yağladıktan sonra tabağa salatayı yani favayı dökün. Bunu buzdolabının içinde 2-3 saat kadar dinlendirin. Buzdolabından çıkardıktan sonra iç bakla salatasını tercihen baklava dilimleri halinde kesin. Daha sonra üzerine sızma zeytinyağını gezdirin. Ardından üzerine kırmızı kuru soğanları ince küpler halinde keserek koyun. İç bakla salatasını dilimler halinde yanında limonla birlikte konuklarınıza servis edebilirsiniz. Bu salata türünü meze şeklinde bile servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine kırmızı kuru soğanı ve dereotunu koymadan sade şeklini de yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }