{ "title": "Ezme Patates Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/ezme-patates-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 00:41:58", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Ezme patates salatası, patates içeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitamini içeren ve yer altındaki yumrusu yenen otsu bir bitkidir. Ülkemizin her tarafında yetişen patates en fazla, ege ve iç Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Birçok faydası bulunan patatesin, şeker hastalığına iyi gelmesi, susuzluğu gidermesi, karaciğer şişkinliğini gidermesi, mide ülserine iyi gelmesi, safra akışını kolaylaştırması, yutulan yabancı bir cismin vücuda zarar vermeden atılmasına yardımcı olması, kanı temizlemesi, sindirimi kolaylaştırıp kabızlığı önlemesi, bağırsak şişkinliğini giderip basur ağrılarını azaltması, kansere karşı koruması gibi daha sayamadığımız birçok faydası vardır. Birçok yemek çeşidinde kullanılan patates, kızartma ve haşlama olarak tüketileceği gibi, salatası da yapılarak tüketilebilir. Peki, patates salatası nasıl yapılır. Patates salatası için gerekli olan malzemeleri yazıp salatamızı yapalım.

Ezme patates salatası malzemeleri
Ezme patates salatası nasıl yapılır?

Ezme patates salatası için gerekli olan malzemeleri hazırladıktan sonra, salatamızın yapım aşamasına geçiyoruz. Öncelikle salata için hazırlamış olduğumuz dört adet orta boy patatesi önce temiz olacakları bir şekildeki iyice yıkıyoruz. Hazır bulunan tencereye koyuyoruz. Üzerine suyu ilave edip haşlanması için orta ateşteki ocağın üzerine koyuyoruz. Patatesleri haşlamaya bıraktıktan sonra, bir adet orta boy soğanı ince ince doğrayıp bol tuz ile karıştırıyoruz. Soğanı içerisine koymak için ayarladığımız kaba koyup, kabın ağzını streç folyoyla kapattıktan sonra buzdolabına koyuyoruz. Haşlanmakta olan patateslerimiz iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Haşlayıp suyunu süzdüğümüz patateslerin kabuğunu sıcakken soyuyoruz ve soyduktan sonra eziyoruz. Diğer taraftan salata için hazır bulundurduğumuz iki adet limonun suyunu sıkıyoruz. Sıktığımız limonların suyunu ezmiş olduğumuz patateslerin üzerine aktarıyoruz. Üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağını ve pul biberi de ekledikten sonra karışımımızı ezmeye devam ediyoruz. İyice ezdiğimiz patateslerimizi bir kenara alıp, buzdolabına koyduğumuz soğanları dolaptan alıyoruz. Hazır bulundurduğumuz kevgire aktarıp iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız soğanların suyunu iyice sıkıp, ezdiğimiz patatesin üzerine aktarıyoruz. Hafif bir şekilde ezerek patates ve soğanı karıştırıyoruz.

Bütün malzemeleri birbirine karıştırarak ezdiğimiz patates salatası, içerisine katmış olduğumuz pul biberden dolayı pembe rengini aldığı zaman, ezme patates salatamız hazır olmuş demektir. Sevdikleriniz ve misafirlerinizle paylaşabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }