Deniz mahsulleri salatası, Genellikle Akdeniz bölgesi, Ege bölgesi ve Marmara bölgesinde tüketilmektedir. İstanbul çevresinde de çok fazla yapılır ve tüketilir. Bütçe bakımından diğer yöreler pek uyum sağlamamaktadır. Birçok insanın damak tadına uyum sağlamamaktadır. Çok çeşitleri vardır. Ülkemizde sağlıklı yaşamayı tercih eden insanlar tarafından tüketilmektedir. Özellikle Akdeniz de zeytinyağı ve balık ürünleri hafif olduğu için yoğunlukla tercih edilmektedir.
Deniz mahsulleri salatasının malzemeleri
1 adet kıvırcık veya tercihen iceberg marul
2-3 yemek kaşığı kadar kesilmiş haldeki siyah ya da yeşil zeytin
Mevcut ise 1-2 yemek kaşığı kadar kapari
300-400 gram kadar haşlanmış yengeç veya ıstakoz eti
Surumi (Kırmızı-beyaz renkleri olan sıkıştırılmış ıstakoz)
Sosu için
Yarım orta bot kuru soğan
2 diş kadar sarımsak
2 fincan kadar sızma zeytinyağı
1 tane limonun suyu
2 çay kaşığı ölçüsünde tatlı hardal
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz haldeki beyaz karabiber
2 çay kaşığı kadar toz şeker
Deniz mahsulleri salatası nasıl yapılır?
İlk önce kıvırcıklar ayıklanıp yıkama işlemi yapıldıktan sonra bir güzel kurutulur ve ince olacak şeklide doğranır. Büyükçe bir salata tabağına dizin ve üstüne zeytin ile kapariyi atın. Dondurulmuş formda satılan yengeç veya ıstakoz etlerini zar şekil ve büyüklüğünde kesip üst kısma serpin. Tarif listesinde belirttiğimiz gibi haşlanmış haldeki karides ve kalamar da kullanılabilir. Sıra geldi sosun aşamalarına. Sosa başlamak için büyükçe doğradığımız soğan ve sarımsağı robottan geçiriniz. İçine zeytinyağı, hardal, sirke ve limon suyunu ekleyiniz. Kalan malzemeleri yani tuz, beyaz haldeki karabiberi ve toz şekeri de ilave edip malzemeleri tam bir sos kıvamına gelene kadar robotta çevirin. Hazırlanan bu sosu tabaktaki salata malzemelerinin üzerine düzgünce dökün. Arzuya bağlı olarak 2-3 yemek kaşığı kadar konserve mısır da ilave edilebilir.