{ "title": "Buğday Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/bugday-salatasi.jpg", "date": "21.01.2024 17:18:27", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Buğday salatası, ekmeğin ana maddesi olan buğday ülkemizde en sık kullanılan tahıl ürünlerinde bir tanesidir. Çok çeşitli şekillerde kullanılır. Ekmek yapılışında, makarna, şehriye, bulgur yapımında buğday kullanılmaktadır. Buğday oldukça sağlıklı bir besin maddesidir. Mesela buğday b gurubu vitaminlerini içerir. Karbonhidrat ve protein içerir. A ve c vitaminleri dışındaki vitaminleri de yapısında bulundurmaktadır. Buğdayın ekmek olarak tüketilmesi gelişmiş ülkelerde daha azdır. Bizde ise en çok ekmek tüketiminde kullanılmaktadır. Buğday haşlanarak ya da çorbalara eklenerek tüketilebilir. Üç çorba kaşığı buğday bir dilim ekmeğin kalorisine eşittir. Buğdayın tanesinde yüksek miktarda kalsiyum bulunur. Cilt ve saç yapısını desteklemektedir. Buğday lifli dokusuyla sindirim siteminin dostu bir besindir. Buğdayın yağı kırışıklıkların görünümünde azalma sağlamaktadır. Bağırsak tembelliğinin önüne geçer ve kabızlığı önlemeye bire birdir. Mideyi koruyucu etkisi vardır. Cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir. Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Buğday içeren bitki çayları zihni kuvvetlendirir ve bitkinliği alarak enerji verir. Kansere karşı vücudu korur. Evde yetiştirilen buğdayın uzayan çimlerden elde edilen buğday çimi suyu tam bir şifa kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendirir, kanı temizler, damarların açılmasını sağlar ve etkin bir hücre yenileyicidir. Çölyak hastaları, buğday da bulunan gluten nedeniyle buğday ve ürünlerini tüketemez. Buğdaydan yapılabilecek çok lezzetli ve oldukça kolay bir salata tarifi verelim.

Buğday salatası için gerekli olan malzemeler
Buğday salatası nasıl yapılır?

Akşamdan buğday birkaç su ile yıkanır üzerini geçecek şekilde su konur ve sabaha kadar yumuşaması için bekletilir. Ertesi sabah eğer varsa düdüklü tencerede kısa bir süre, düdüklü tencere yok ise normal bir tencerenin içerisinde kontrol ederek fazla dağıtmadan haşlanır. Haşlanan buğdaylar derin bir kabın içerisine alınır. Bu arada kırmızı biberler, soğanlar, maydanozlar ve turşular ufak ufak doğranır. İçine mısırlarda eklenir. Küçük bir kavanozun içerisinde limonu, yağı, tuzu iyice çalkalanır ve harmanlanan karışımın üzerine gezdirilir. İsteğe göre içerisine nar ekşisi de ekleyebilirsiniz. Salata servis tabağına alınır. Artık misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }