{ "title": "Ahtapot Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/ahtapot-salatasi.jpg", "date": "21.01.2024 11:42:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ahtapot salatası, deniz mahsulleri içinde oldukça sevilen salata türlerinden biridir. Bu salatayı hazırlamak isterseniz, temizlenmiş bir ahtapot almanız işinizi kolaylaştıracak. Aksi halde ahtapotu kendiniz ayıklamalısınız. Her şeye rağmen deniz ürünlerini sevenler buna bile katlanır. İlk yakalandığında ahtapotun eti biraz elastik olur. Bunu salatada kullanmak için haşlayarak ayıklamalısınız. Üzerindeki derisini aldıktan sonra içindeki pembe beyaz renkteki etini salatada kullanacaksınız. Bazılarınız ahtapotun yakalandıktan sonra yere sertçe vurulduğuna şahit olmuştur. Bu ahtapotun pişince daha yumuşak etli olması içindir. Eğer haşlama sırasında dikkatli olursanız, buna gerek kalmadan ahtapotun eti yumuşayacaktır. Birlikte ahtapot salatasını hazırlamaya başlayacağız. Ancak sizlere ahtapotu nasıl ayıklamanız gerektiğini de belirtelim. Eğer temizlenmiş ahtapot bulamazsanız işinize yarayacaktır.

Ahtapotun ayıklanması

Ahtapotu ilk önce suyun içinde iyice yıkayın. Kafasının kenarını makasla kesin, içine parmaklarınızı sokarak kafasını ters çevirin. Kafasındaki ağzını, iç organlarını çıkararak yıkayın. Bunu tencerenin içindeki kaynamış suyun içinde haşlayın. Bu arada suyun içine 2 yemek kaşığı kimyon koymanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde kokuya engel olacaksınız. Ahtapotu arada karıştırarak, 2-3 saat kadar kaynatın. Ahtapotun eti iyice sertleşmesi ve kabuklarının soyulması gerekiyor. Dışarıya aldığınız ahtapot soğuduktan sonra, üzerindeki derisini soyun. Yalnız dikkatli olmalısınız. Derisini soyarken üzerinde etleri kalmamalıdır. Eğer iyi pişmiş bir ahtapot olursa, hiç zorlanmadan bunu yapabilirsiniz. Şimdi kafasındaki ve bacaklarındaki etleri çıkararak, salatanız için hazırlayın.

Ahtapot salatası için gerekli malzemeler
Ahtapot salatası nasıl yapılır?

Yukarıda anlattığımız gibi ahtapotu haşlayarak, temizleyin. Haşlama suyunun içine kimyonu ilave etmeyi unutmayın. Eğer ahtapotu hakkıyla haşlayıp, temizlerseniz bunu bacaklarından anlayabilirsiniz. Ayıkladıktan sonra bacak etleri pürüzsüz ve beyaz renkte olur. Ayıkladığınız etleri küp şeklinde doğrayın. Salatayı servis edeceğiniz tabağın içine bunları yerleştirin. Üzerine limon suyunu ve sızma zeytinyağını gezdirin. Dilerseniz salatanıza tuz ilavesi yapabilirsiniz. Ancak birçok kişi ahtapot salatasına tuz koymaz. Ahtapotun kendi tuzu onlara yeterli gelir. Sizlere şunu da belirtelim. Salatanın limonu ve zeytinyağını 2-3 saat önceden dökülmelidir. Bu süreçte salata sosunu içine çekecek ve daha lezzetli olacaktır. Yanında yine balık ızgara, balık buğulama gibi deniz ürünleriyle birlikte ahtapot salatasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }