{ "title": "4 Renkli Patates Salatası", "image": "https://www.salata.gen.tr/images/4-renkli-patates-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 17:02:51", "author": "TUĞBA YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "4 Renkli Patates Salatası, bu salata çeşidi belli bir yöreye ait olmayıp göz zevkine hitap eden renkli bir salatadır. Renkli olmasını sağlayan içindeki sebzelerin dizaynıdır. Renkli olması için herhangi yapay gıda boyası kullanılmamaktadır. Genellikle günlerde çokça tercih edilen bir salata türüdür. Hem tadı ile hem de görüntüsü ile yapanları pişman etmeyecek bir salatadır. Günlerde değişik bir sunum isteyen bayanlar tarından normal patates salatasına göre daha fazla tercih edilmektedir. Ayrıca dilimlenme gibi bir kolaylık sağlaması da talepleri arttırmaktadır. İçerisinde renklendirmek için katılan gıdalarda lezzetini üst seviyeye çıkarmaktadır.

4 Renkli Patates Salatasının Malzemeleri
4 Renkli Patates Salatası Nasıl Yapılır?

8 adet patates bir tencereye koyun ve haşlayın. Patatesler haşlandıktan sonra suyunu süzün ve soğumaya bırakın daha sonra da soyun. 4 adet kap elinizin altında hazır bulunsun. Bu kaplardan birine 4 adet haşlanmış patatesi, diğer kaba 2 adet, ötekine de 2 tane ve kalan patatesleri de diğer kaba koyup püre haline getirin. (İsteğe göre rendeden de geçirilebilir.)

2 tane domatesi bıçak yardımıyla küçük küçük kesin ve üzerine bir çimdik tuz atıp karıştırın. Bu işlem salataya kırmızı rengi verebilmesi içindir.

Sarı rengi verebilmesi için 4 adet püre haline getirdiğiniz patatesi konserve mısırlarla karıştırın. Ayrıca unutmadan 2-2,5 kaşık zeytinyağını, 2 kaşık kadar limon suyunu, bir çimdik tuzu ve karabiber ile pul biberi de ekleyin. Yeşil rengi verebilmek için yeşil sebzelerimizi iyice yıkayalım daha sonra kurulayarak hepsini ince ince keselim. Daha önceden püre yaptığımız 2 adet patatese kestiğimiz sebzeleri ekleyelim ve karıştıralım. Turuncu rengin verilmesi için 4 tane havucu rendeden geçirin ve içerisine 2 kaşık kadar zeytinyağı ekleyerek karıştırın. Diğer yandan soğumuş olan 2 adet patatesimizi bu havuç rendesinin içerisine ekleyin ve iyice karıştırın. Diğer renk verme işlemelerine uygulandığı gibi bu karşıma da 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı, 2 çorba kaşığı limon suyu, tuz, karabiber ve pul biber ekleyip harmanlayın.

Mor rengi verebilmek için de mor lahanaları rendeleyin veyahut ince ince kıyın. Geride kalan 2 adet ezilmiş patates kasesine ekleyin. Buna da diğerleri gibi 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı limon suyu, aldığı kadar tuz, bir çimdik karabiber ve isteğe göre pul biberi de ekleyip iyice harmanlayın.

Şimdi patates katlarını oluşturmaya geldi. Bir kek kalıbının dibine streç filmle kaplayın. İlk olarak domatesler ile kırmızı rengi oluşturduğumuz patatesleri kek kalıbının zemin katına bastırarak düzeltin. Bir üst kata mısır ile sarı rengini oluşturduğumuz patatesli harcı döküp düzeltiyoruz. Bir üst kata da yeşillikler ile oluşturulan yeşil patatesli harcı döküp düzeltiyoruz. Daha sonraki kata Havuçlu turuncu rengi almasını sağladığımız turuncu patatesli harcı döküp düzeltiyoruz. Bir sonraki kata yani son kata da mor lahanalardan yararlanarak mor rengi verdiğimiz patatesli harcı döşeyip iyice düzeltiyoruz. Yaklaşık iki saat kadar bir süre boyunca buzdolabında dinlendirdikten sonra sunum kabına ters çevrilir. Servisi dilim dilim olacak şeklide yapılır.

Not: Biz görüntüsünü daha da kuvvetlendirmek için 5 ayrı renk verdik isteğe göre bu renk cümbüşü 4'e düşürülebilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }